ΚΟΣΜΟΣ

Guedelon: Ένα σύγχρονο μεσαιωνικό κάστρο

Guedelon: Ένα σύγχρονο μεσαιωνικό κάστρο
guedelon.fr/

Εάν σας ενθουσιάζει ο μεσαίωνας, δεν χρειάζεστε μια μηχανή του χρόνου για να επιστρέψετε σε εκείνη την περίοδο.

Αυτό που αρκεί είναι να ταξιδέψετε μέχρι το κάστρο Guédelon στη βόρεια Βουργουνδία. Από μακριά, μοιάζει με ένα παραδοσιακό κάστρο του 13ου αιώνα, χτισμένο σε μεσαιωνικό στυλ από πέτρα, πηλό, άμμο και ξύλο.

Όμως δεν πρόκειται για ένα κάστρο εκείνης της εποχής.

Ο Michel Guyot και η Maryline Martin ξεκίνησαν την κατασκευή του κάστρου το 1997 και σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση, με τους ξυλουργούς να τοποθετούν πλέον ξύλινο πάτωμα στο εσωτερικό του κάστρου.

Οι πέτρες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του κάστρου προέρχονται από ένα αρχαίο λατομείο λίγα χιλιόμετρα από το κάστρο. Αυτές μεταφέρονται σε καρότσες με άλογα μέχρι το σημείο που κατασκευάζεται το κτίριο. Στο εργοτάξιο δεν θα βρεις ούτε γερανούς ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι όλα γίνονται με την τεχνογνωσία που υπήρξε κατά την διάρκεια του μεσαίωνα.

Ο Guyot και η Martin μαζί με μια ομάδα αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, ξυλουργών και άλλων μαστόρων, εργάζονται για την κατασκευή του. Σήμερα έχουν δημιουργήθει πάνω από 55 θέσεις εργασίας και αντλεί περισσότερους από 300.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

«Κανείς δεν έχει κατασκευάσει, στο σημερινό κόσμο, κάστρο του 13ου αιώνα», αναφέρει η Martin, συνιδρυτής και διευθυντής του προγράμματος -ο άλλος ιδρυτής είναι ο λιθοξόος Clément Guérard.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ