ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη του Βερολίνου: Συνεχίζεται η πολιτική διαδικασία στην Λιβύη

Διάσκεψη του Βερολίνου: Συνεχίζεται η πολιτική διαδικασία στην Λιβύη
AP Photo/Michael Sohn

Οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο στη Διάσκεψη για το λιβυκό ζήτημαδεσμεύονται να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία με συγκρότηση πολυμερούς επιτροπής για τον συντονισμό των δράσεων στη Λιβύη. Υπήρξε μάλιστα και μια δήλωση με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου». 

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου δεσμεύθηκαν επίσης να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι διεθνείς ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και πως η χώρα έχει γίνει «γόνιμο έδαφος για ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες».

Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Μέρκελ: Ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως όλοι οι μετέχοντες εργάστηκαν εποικοδομητικά και πως συμφωνήθηκε η ανάγκη για συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας κι ότι οι ηγέτες συμφώνησαν για ένα «εμπεριστατωμένο σχέδιο».

«Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός», εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

«Το εμπάργκο όπλων πρέπει να γίνει σεβαστό, θα παρακολουθείται πιο στενά από το παρελθόν. Θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η συμφωνία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε μεταξύ άλλων η Μέρκελ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων ώστε να κρατηθεί η εκεχειρία. Γνωρίζουμε ότι δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα της Λιβύης», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ως «σημαντικό» το γεγονός ότι στη διαδικασία μετείχαν τόσο ο Φαγέζ αλ Φάρατζ, όσο και ο Χαλίφα Χαφτάρ.

«Όλοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη. Επίσης, όλοι οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι δεν θα δώσουν περαιτέρω υποστήριξη στους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση. Όχι στρατιωτική υποστήριξη, ούτε όπλα, ώστε να κρατήσει η εκεχειρία», ανέφερε ακόμη η Μέρκελ.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Θα συμμετάσχουν και άλλοι

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι' αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές».

«Σε αυτές τις επιτροπές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου», πρόσθεσε ο κ. Μάας, μια δήλωση που έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στις όποιες μελλοντικές διαδικασίες ξεκινήσουν αναφορικά με την Λιβύη.

Γκουτέρες: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την Λιβύη

Έκκληση να ξεκινήσει άμεσα πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση και την κατάπαυση πυρός στην Λιβύη, απεύθυνε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Διάσκεψης στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και εκπροσώπους της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κίνας, της Τουρκίας, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επίσης, εκπροσωπήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πομπέο: Παραγωγικός ο διάλογος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης.

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής, είπε πως είχε σήμερα στο Βερολίνο παραγωγικό διάλογο με τους ομολόγους του για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Λαβρόφ: Χαφτάρ - Σάρατζ δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν «σοβαρό διάλογο»

Χρήσιμη χαρακτήρισε τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ωστόσο ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό και σταθερό διάλογο.

«Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους, από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Κόντε: Ηγετικός ο ρόλος της Ιταλίας στην κατάπαυση του πυρός

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη, δήλωσε την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής Διάσκεψης στο Βερολίνο.

«Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.

Δείτε παρακάτω όλες τις εξελίξεις από το Βερολίνο, όπως καταγράφηκαν στο Live Blog του CNN Greece: