ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Στο στόχαστρο άμαχοι σε Ιρπίν, Μαριούπολη και άλλες πόλεις - Νέες απειλές από τη Μόσχα

LIVEBLOG: Στο στόχαστρο άμαχοι σε Ιρπίν, Μαριούπολη και άλλες πόλεις - Νέες απειλές από τη Μόσχα
Άμαχοι σκοτώθηκαν στην προσπάθεια να διαφύγουν από το Ιρπίν AP Photo/Diego Herrera Carcedo

Παγιδευμένοι βρίσκονται χιλιάδες κάτοικοι στο Ιρπίν και τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανηλεώς και δεν επιτρέπουν την ασφαλή εκκένωση των πόλεων αυτών, επιβεβαιώνοντας για δεύτερο 24ωρο ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός χάριν ανθρωπιστικών διαδρόμων αποτελεί «κενό γράμμα». 

Δραματικές είναι οι εικόνες που στέλνουν οι λιγοστοί φωτορεπόρτερ που έμειναν στην πόλη Ιρπίν, όπου από χτες οι κάτοικοι επιχείρησαν την έξοδό τους από την πόλη. Νεκρά σώματα κείτονται στους βομβαρδισμένους δρόμους της πόλης, δίπλα στις βαλίτσες με τα είδη πρώτης ανάγκης που πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άμαχοι δέχθηκαν πυρά κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Παράλληλα, η υπό πολιορκία Μαριούπολη έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση, οι κάτοικοί της παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα, και ο ρωσικός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς.

Την ώρα που οι Ουκρανοί καταγγέλλουν αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες, καθώς και ότι δεν μπορούν ούτε τους νεκρούς να μαζέψουν από τους δρόμους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τις αναφορές, πάντως, κατοικημένες περιοχές σε δεκάδες πόλεις γίνονται στόχος σφοδρών βομβαρδισμών, σε μια προσπάθεια να καμφθεί η ουκρανική αντίσταση.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Οδησσό και ζητά από το ΝΑΤΟ την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Εν μέσω κλιμάκωσης της σύρραξης, οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας ενδέχεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα.

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία