ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG - Ουκρανία: Κορυφώνεται το δράμα των προσφύγων - Σκληρές μάχες στο Μικολάιβ

LIVEBLOG - Ουκρανία: Κορυφώνεται το δράμα των προσφύγων - Σκληρές μάχες στο Μικολάιβ
Χώρος υποδοχής προσφύγων στο Szczecin της Πολωνίας EPA/Marcin Bielecki

Σφοδροί βομβαρδισμοί και σκληρές μάχες διεξάγονται σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν για 12η ημέρα τις πολεμικές επιχειρήσεις. Στο επίκεντρο των μαχών βρίσκεται σήμερα το Μικολάιβ, ενώ οι άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι σε πόλεις, όπως η Μαριούπολη και το Ιρπίν, καθώς δεν ανοίγουν ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διαφύγουν. 

Την ίδια ώρα, λίγο πριν από τις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας, η Μόσχα έθεσε τέσσερις όρους προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της ώστε να κατοχυρώσει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και
να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη.

Ακολούθησαν οι διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο, ενώ και η ανακοίνωση μιας συνάντησης μεταξύ Λαβρόφ και Κούλεμπα στην Τουρκία, παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας για ουσιαστικότερο διάλογο.

Από την πλευρά της, η Δύση εξετάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αυτή τη φορά σε σχέση με την ενέργεια, που ωστόσο φαίνεται ότι δεν βρίσκει όλους τους συμμάχους σύμφωνους, δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία.

Παράλληλα, μεταξύ των συμμάχων συνεχίζεται η διαβούλευση που αφορά το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την Ουκρανία στο Live Blog του CNN Greece