ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία από ΗΠΑ, Βρετανία - Έτοιμη να στείλει MiG-29 η Πολωνία

LIVEBLOG: Ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία από ΗΠΑ, Βρετανία - Έτοιμη να στείλει MiG-29 η Πολωνία
Ουκρανός στρατιώτης περνά δίπλα από την «ουρά» ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-34 που κατέπεσε μέσα σε κτήριο στο Χάρκοβο AP Photo/Andrew Marienko

Την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία για 13η ημέρα, αυξάνοντας τον βαρύ φόρο αίματος των αμάχων και εντείνοντας το δράμα των προσφύγων, στο επίκεντρο έρχεται το ζήτημα της ρωσικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και η Μόσχα απειλεί με αντίποινα την Ευρώπη. Από την πλευρά της, η Κομισιόν ανακοίνωσε σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και αντιμετώπισης των αυξανόμενων τιμών λόγω της κρίσης. Όσον αφορά την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η Πολωνία δήλωσε έτοιμη να διαθέσει τα MiG-29 της.

  • Εντείνονται οι φόβοι για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στις πολιορκημένες πόλεις Μαριούπολη, Βολνοβάχα και Κίεβο. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβίασε την εκεχειρία της Μαριούπολης και βομβάρδισε τον ανθρωπιστικό διάδρομο.
  • Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία. Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη έξοδος των αμάχων από τη συγκεκριμένη πόλη.
  • Ευθεία προειδοποίηση ότι μπορεί να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία εάν η Δύση προχωρήσει και απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, απηύθυνε τη Δευτέρα η Ρωσία, μέσω του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Αλεξάντερ Νόβακ.

  • Πλήρες ενεργειακό εμπάργκο ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και τερματισμό στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου ανακοίνωσε η Βρετανία. Η Shell ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη Ρωσία.

  • Πάντως, οι Ευρωπαίοι δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Κομισιόν ανακοίνωσε, ωστόσο, σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και αντιμετώπισης των αυξανόμενων τιμών λόγω της κρίσης.

  • Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να παραχωρήσει τα MiG-29 που διαθέτει στην Ουκρανία.

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία