ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG Ουκρανία: Στις παρυφές του Κιέβου οι ρωσικές δυνάμεις - Εφιαλτική κατάσταση στη Μαριούπολη

LIVEBLOG Ουκρανία: Στις παρυφές του Κιέβου οι ρωσικές δυνάμεις - Εφιαλτική κατάσταση στη Μαριούπολη
Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο AP Photo/Vadim Ghirda

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες που είχαν στην Αττάλεια της Τουρκίας οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση, καθώς δεν έδωσε εγγυήσεις ούτε για το ζήτημα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Έκανα ό,τι μπορούσα. H Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός, έλαβε ωστόσο άρνηση. Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί. Θέσαμε το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλέμπα.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπ. Άμυνας περιορίστηκε ωστόσο να πει ότι αυτή προχωρά σύμφωνα με το πλάνο. «Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», είπε ακόμα.

Στο μεταξύ, νέοι βομβαρδισμοί πλήττουν σήμερα πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων το Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη. Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τον βομβαρδισμό ενός Νοσοκομείου Παίδων και Μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, με τη ρωσική πλευρά να υποστηρίζει ότι επρόκειται για άδειο κτήριο και στοχευμένη επίθεση. Οι εικόνες από την περιοχή είναι εξαιρετικά σκληρές και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από το LIVE BLOG του CNN Greece