ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG Νέες γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας τη Δευτέρα: Υπό πολιορκία η Μαριούπολη

LIVEBLOG Νέες γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας τη Δευτέρα: Υπό πολιορκία η Μαριούπολη
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Για 18η ημέρα ο στρατός της Ρωσίας κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία σφίγγοντας τον κλοιό σε πολλές πόλεις της χώρας με τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές να βάζουν στόχο μεγάλα αστικά κέντρα. Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη είναι απελπιστική καθώς τα τελευταία αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται. Η δημοτική αρχή ανέφερε πως: «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό ή θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία τηλεφωνική επικοινωνία. Τα τελευταία αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται».

Στην πόλη σημειώθηκαν νέοι βομβαρδισμοί, ενώ σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, συνολικά 2.187 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να φτάσει στην πόλη, λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε σήμερα για το «χειρότερο σενάριο» στη Μαριούπολη, εάν οι εμπόλεμοι «δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία».

Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ σε συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση.

Το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυραύλους το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC), μια μεγάλη στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Λβιβ και περίπου 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας, μια μέρα μετά την προειδοποίηση της Μόσχας ότι τα όπλα που εισρέουν στην Ουκρανία από δυτικούς συμμάχους είναι «νόμιμοι στόχοι».

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 35 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας πως η εγκατάσταση στο Γιαβορίβ χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από ξένα κράτη.

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι η επίθεση σκότωσε έως και 180 «ξένους μισθοφόρους» και κατέστρεψε «μεγάλη ποσότητα» όπλων. Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων.

Η Ουκρανία απάντησε στους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι σκότωσε έως και 180 ξένους μισθοφόρους κατά τη διάρκεια επίθεσης στη στρατιωτική βάση Yavoriv, αποκαλώντας την «καθαρή ρωσική προπαγάνδα», δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Markiyan Lubkivsky.