ΚΟΣΜΟΣ

Liveblog Ουκρανία: Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε Χάρκοβο-Τσερνίχιβ - Επιζώντες στο θέατρο της Μαριούπολης

Liveblog Ουκρανία: Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε Χάρκοβο-Τσερνίχιβ - Επιζώντες στο θέατρο της Μαριούπολης
Μεγάλα αστικά κέντρα βομβαρδίζονται αδιάκοπα και αδιακρίτως. Καπνός από εκρήξεις στο Κίεβο... AP Photo / Pavel Dorogoy

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει εισέλθει στην τέταρτη εβδομάδα, ο φόρος αίματος των αμάχων αυξάνεται καθώς μεγάλα αστικά κέντρα βομβαρδίζονται αδιάκοπα και αδιακρίτως από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται χωρίς να διαφαίνεται ωστόσο στον ορίζοντα άμεση λήξη του πολέμου, ενώ οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει πλέον τα τρία εκατομμύρια.

  • Στο θέατρο-καταφύγιο της Μαριούπολης που έγινε στόχος βομβαρδισμού την Τετάρτη τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανοί από τα συντρίμμια. Το καταφύγιο διαφαίνεται ότι «άντεξε» στο βομβαρδισμό. Επί του παρόντος δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για θύματα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης στο σημείο συνεχίζονται. Έως και 1.000 άμαχοι, παιδιά και ηλικιωμένοι ανάμεσά τους, εκτιμάται ότι είχαν αναζητήσει το τελευταίο διάστημα καταφύγιο εκεί.
  • Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν στην πόλη Μερέφα, κοντά στην πολιορκημένη περιοχή του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία. Χτυπήθηκαν σχολείο και κοινοτικό κέντρο.
  • Έως και 53 άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο στο Τσερνίχιβ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της πόλης της βόρειας Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν συστηματικά με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές το κέντρο της περιφέρειας. Καταστρέφουν πολιτικές υποδομές.
  • Μεταξύ των νεκρών στο Τσερνίχιβ βρίσκεται και Αμερικανός πολίτης, επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  • Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε από ρωσική επιδρομή που έπληξε πολυκατοικία σε συνοικία του Κιέβου.
  • Σε 7.000 υπολογίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.
  • Συνεδριάζει εκ νέου εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας
  • Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε κατόπιν συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στη Λβιβ ότι το Κίεβο ζητά η Τουρκία να γίνει εγγυήτρια δύναμη σε ενδεχόμενη συμφωνία με τη Ρωσία. Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Ερντογάν-Πούτιν, κατόπιν της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόταση για φιλοξενία συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι.
  • Μία μέρα μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και στην Μπούντεσταγκ, καλώντας τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να «γκρεμίσει το τείχος» της Ρωσίας, αρχίζοντας την ομιλία του με τη φράση «Ποτέ Ξανά» σε ευθεία αναφορά στο Ολοκαύτωμα.
  • Το ΝΑΤΟ, επανέλαβε διά του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η Συμμαχία στηρίζει την Ουκρανία, αλλά «δεν θα παρέμβει στρατιωτικά».
  • Η Βρετανία αναπτύσσει το αντιαεροπορικό σύστημα Sky Sabre στην Πολωνία

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο LIVEBLOG του CNN Greece: