ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG - Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης έως το ξημέρωμα

LIVEBLOG - Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης έως το ξημέρωμα
Χαλάσματα στο Χάρκοβο AP Photo/Andrew Marienko

Στο στόχαστρο των ρωσικών επιχειρήσεων κατά την 25η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει ο άμαχος πληθυσμός. Η κατάσταση στην Μαριούπολη περιγράφεται ως επιχείρηση τρόμου πλέον, με αναλυτές να εκφράζουν φόβους ότι η πόλη θα γίνει το νέο Χαλέπι της Συρίας. Αργά το βράδυ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απηύθυνε τελεσίγραφο για παράδοση της πόλης έως το ξημέρωμα.

  • Το πρωί της Κυριακής, αξιωματούχοι της Μαριούπολης δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν μια σχολή Καλών Τεχνών όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 άμαχοι, η τύχη των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή, καθώς οι οδομαχίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να επιχειρήσουν.
  • Σήμερα έγινε γνωστό ότι στις 11 Μαρτίου χτυπήθηκε οίκος ευγηρίας στην πόλη Κρεμίνα του Λουχάνσκ, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για 56 νεκρούς. Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι οι επιζώντες απήχθησαν από ρωσικές δυνάμεις και μεταφέρθηκαν σε ελεγχόμενη από τους Ρώσους περιοχή του Λουχάνσκ.
  • Το Σάββατο Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν χιλιάδες πολίτες από τη Μαριούπολη στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.
  • Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν εναντίον κτηρίων κατοικιών και στο Χάρκοβο την Κυριακή, με αναφορές για τουλάχιστον πέντε νεκρούς, μεταξύ τους και ένα παιδί.
  • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι καταδίκασε σήμερα τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της Μαριούπολης από τη Μόσχα, της πόλης-λιμάνι που περικυκλώνεται από τα ρωσικά στρατεύματα στα νοτιοανατολικά, αποκαλώντας τις επιθέσεις «τρόμο που θα θυμόμαστε στους επόμενους αιώνες».

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο LIVEBLOG του CNN Greece: