ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν επίσημα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

LIVEBLOG: Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν επίσημα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Η Οδησσός οχυρώνεται αναμένοντας τη ρωσική επίθεση AP Photo/Petros Giannakouris

Για 28η ημέρα συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην Ουκρανία, ενώ οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο, με νέες κυρώσεις.

Μέχρι στιγμής:

  • Αγωνία για τους αμάχους του Τσερνίχιβ, βορείως του Κιέβου, οι οποίοι έχουν αποκοπεί πλήρως από την ουκρανική πρωτεύουσα μετά το βομβαρδισμό γέφυρας μέσω της οποίας μεταφερόταν ανθρωπιστική βοήθεια. Ουκρανή αξιωματούχος αναφέρει πως οι κάτοικοι επί της ουσίας κρατούνται όμηροι από τις ρωσικές δυνάμεις. Η πόλη είναι περικυκλωμένη, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό. Οι υποδομές έχουν καταστραφεί.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναχώρησε για την Ευρώπη με την προειδοποίηση ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ρωσικής επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία.
  • Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε την ίδια στιγμή για τον κίνδυνο διολίσθησης του πολέμου σε πυρηνική αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης, σε συνέχεια των δηλώσεων του Ντμίτρι Πεσκόφ.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι δεν έχει απομείνει τίποτα από το λιμάνι της Μαριούπολης, όπου παραμένουν 100.000 άμαχοι χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα. Κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια και κρατούν ομήρους τους οδηγούς και το προσωπικό.
  • Οι μάχες μαίνονται γύρω από τα προάστια του Κιέβου με τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες, να σημειώνουν κέρδη. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα και ορισμένοι στρατιώτες έχουν κρυοπαγήματα.
  • Οι ΗΠΑ κατηγορούν και επίσημα πλέον τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε: «Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι, με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιολογεί ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Όλες οι εξελίξεις στο Live Blog του CNN Greece: