LIVEBLOG ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG - Εμμένει στις δηλώσεις του για τον Πούτιν ο Μπάιντεν - Πιθανή δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς

LIVEBLOG - Εμμένει στις δηλώσεις του για τον Πούτιν ο Μπάιντεν - Πιθανή δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς
Κατεστραμμένο άρμα μάχης μπροστά σε ένα σκελετωμένο από τους βομβαρδισμούς κτήριο στην ουκρανική πόλη της Μαριούπολης Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Με μια ματιά:

  • Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της δημοτικής αρχής της Μαριούπολης για τις απώλειες αμάχων. Σε 27 ημέρες πολιορκίας έχουν σκοτωθεί 5.000 πολίτες, ανάμεσά τους 210 παιδια, βάσει ανακοίνωσης.

  • Προειδοποιώντας για απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, απευθύνει δραματική έκκληση για βοήθεια προς απομάκρυνση των 160.000 έως 170.000 αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι. «Βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» αναφέρει.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του προαστίου Ιρπίν του Κιέβου, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα.
  • Το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενδέχεται να ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη -και όχι σήμερα.
  • Ρώσος βουλευτής δήλωσε ότι η άρνηση της G7 να πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο θα σημάνει τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου
  • Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα: τη Ρούμπιζνε, τη Σεβεροντονέτσκ και τη Μαριούπολη με τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίγουν επίσης πυρ στις εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας Neutron Source στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία.
  • Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία.
  • Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι θα ήταν δυνατό η Ουκρανία να μην έχει πυρηνικό καθεστώς, ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τρίτες χώρες, αποδέχθηκε την ουδετερότητα και εμφανίστηκε ανοιχτός για τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να επιβάλει στην περιοχή «καθεστώς Κορέας», «σπάζοντας» τη χώρα σε Βόρεια και Νότια.

Live οι εξελίξεις στο LIVE BLOG του CNN Greece: