Liveblog ΚΟΣΜΟΣ

Παρατεταμένο πόλεμο «βλέπει» το αμερικανικό Πεντάγωνο - Τελεσίγραφο Πούτιν για το φυσικό αέριο

Παρατεταμένο πόλεμο «βλέπει» το αμερικανικό Πεντάγωνο - Τελεσίγραφο Πούτιν για το φυσικό αέριο
Ουκρανικό άρμα μάχης στα περίχωρα του Κιέβου AP Photo/Vadim Ghirda

Με μια ματιά:

  • Η επανεστίαση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν έναν σκληραγωγημένο ουκρανικό στρατό, προμηνύει ένα «παρατεταμένο» πόλεμο, προειδοποιεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.
  • Κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη: Σε ισχύ βρίσκεται από τις 10 το πρωί της Πέμπτης η κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη, που ανακοίνωσε η ρωσική πλευρά, με στόχο την απομάκρυνση αμάχων. Δεκάδες λεωφορεία βρίσκονται καθ' οδόν για την παραλαβή αμάχων, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός με ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Τελεσίγραφο Πούτιν για το φυσικό αέριο: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν -μέσω ρωσικών τραπεζών- σε ρούβλια τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Παρασκευή 1η Απριλίου, ειδάλλως προειδοποίησε ότι τα συμβόλαια πρόκειται να ανασταλλούν. Γερμανία και Γαλλία απορρίπτουν το ρωσικό «εκβιασμό».
  • Αποδέσμευση-ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν εξέδωσε διάταγμα για την άντληση ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ για έξι μήνες.
  • Νέος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή: Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα ξαναρχίσει διαδικτυακά την 1η Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ζελένκσι, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα συναντήσει τον Πούτιν, είπε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία ήταν «μόνο λόγια, χωρίς τίποτα συγκεκριμένο».
  • Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν υποχωρεί αλλά ανασυντάσσεται: Στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να αρνούνται εντολές: Ο Πούτιν έχει εκτιμήσει σε μεγάλο βαθμό λανθασμένα την κατάσταση στην Ουκρανία και ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ.
  • Καμία μείωση: Παρά τον ισχυρισμό ότι θα «μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα» γύρω από το Κίεβο, η πρωτεύουσα και οι γύρω πόλεις ζουν υπό συνεχή ρωσικό βομβαρδισμό τις τελευταίες 24 ώρες. Ωστόσο, ορισμένες ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ.
  • Παραπλανήθηκε ο Πούτιν: Ο Ρώσος ηγέτης «δεν έχει ενημερωθεί πλήρως από το Υπουργείο Άμυνας του σε κάθε βήμα» για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Επιπλέον, ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι η Αμερική πιστεύει ότι ο Πούτιν «παραπληροφορείται» από τους συμβούλους του σχετικά με την κακή απόδοση του ρωσικού στρατού.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο live blog του CNN Greece: