Liveblog ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων όλη η περιφέρεια του Κιέβου

LIVEBLOG: Υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων όλη η περιφέρεια του Κιέβου
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει πλέον τον έλεγχο όλων των εδαφών της περιφέρειας του Κιέβου AP Photo/Vadim Ghirda

Με μια ματιά:

  • Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιφέρειας του Κιέβου, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας. «Όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκε από τον εισβολέα» δήλωσε η Χάνα Μαλιάρ.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα αναδιατάσσονται προς τα ανατολικά και τα νότια της χώρας, αναφέρει ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σκληρές μάχες μαίνονται στην ανατολική και νότια Ουκρανία, και αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν με βομβίδες κρότου-λάμψης διαδήλωση Ουκρανών κατά της κατοχής στην κεντρική πλατεία της πόλης Ενερχοντάρ στην νότια περιφέρεια της Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης.
  • Οι σοροί τουλάχιστον 20 ανδρών, ντυμένων με πολιτικά, εντοπίστηκαν διασκορπισμένες σε δρόμο της ουκρανικής κωμόπολης Μπούτσα, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατόπιν της ανακατάληψής της από τις ρωσικές δυνάμεις.
  • Απομάκρυνση αμάχων: Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός, έπειτα από μια πρώτη αποτυχία, επιχειρεί εκ νέου σήμερα την απομάκρυνση αμάχων από την πολιορκημένη και κατεστραμμένη πόλη.
  • Νεκρός στα περίχωρα του Κιέβου εντοπίστηκε ο Ουκρανός φωτορεπόρτερ Μαξίμ Λεβίν. Η ουκρανική εισαγγελία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για το θάνατο του γνωστού φωτορεπόρτερ, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος συνεργαζόταν με διεθνή ειδησεογραφικά μέσα και οι λήψεις του έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.
  • Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε ζητά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.