ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Διεθνής καταδίκη για τη σφαγή στην Μπούτσα - «Έγκλημα πολέμου», λέει ο Μπάιντεν

LIVEBLOG: Διεθνής καταδίκη για τη σφαγή στην Μπούτσα - «Έγκλημα πολέμου», λέει ο Μπάιντεν
Μια γυναίκα περπατά ανάμεσα σε κατεστραμμένα ρωσικά τανκ στη Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, Ουκρανία, Κυριακή, 3 Απριλίου 2022 (AP Photo/Rodrigo Abd)

Μουδιασμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις φρικιαστικές εικόνες που αποκαλύφθηκαν σε ουκρανικές πόλεις, και κυρίως στην κωμόπολη Μπούτσα, μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην 40ή ημέρα και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. 

Με μια ματιά:

  • Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και «σφαγή» στην Μπούτσα, μετά την ανακάλυψη σορών αμάχων Ουκρανών πολιτών και ομαδικών τάφων την Κυριακή.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε σήμερα στη Μπούτσα, όπου έκανε λόγο για «γενοκτονία», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι είναι «πολύ δύσκολο» για την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία μετά τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Δευτέρα τις φρικαλεότητες που διέπραξαν η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μπούτσα της Ουκρανίας «έγκλημα πολέμου», αλλά είπε ότι δεν πρόκειται για γενοκτονία, ενώ προανήγγειλε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.
  • Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα κάνει λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε κατόπιν νέας επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • • Την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε τη σφαγή στην Μπούτσα «ψεύτικη», ενώ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έστησε μια «σκηνοθετημένη επίθεση». Νωρίτερα και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε κάνει λόγο για «κλιμάκωση της βίας» εκ μέρους του Κιέβου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ζελένσκι ότι επιχειρεί να διακόψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
  • • Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών. Ο Ρώσος πρόεδρος και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες», ανέφερε.
  • Η πολιορκούμενη Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχει καταστραφεί σε ποσοστό «90%» και το «40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο δήμαρχός της Βαντίμ Μποϊτσένκο.
  • • Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις: Νέες εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί στην Οδυσσό, η οποία επλήγη την Κυριακή από πυραύλους, καθώς και τη Χερσώνα και την Τερνόπιλ. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο και άλλοι 34 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός της περιοχής συνεχίζεται νύχτα και ημέρα, χαρακτηρίζοντας ως «ταραχώδη» την κατάσταση στην περιοχή. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα σε ένα νοσοκομείο στο Ρούμπιζνε, στην ανατολική Ουκρανία.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο live blog του CNN Greece: