Liveblog ΚΟΣΜΟΣ

«Σκόπιμα στόχος» οι άμαχοι της Μπούτσα, λέει ο ΟΗΕ - Η Ρωσία να δικαστεί ζητά ο Ζελένσκι

«Σκόπιμα στόχος» οι άμαχοι της Μπούτσα, λέει ο ΟΗΕ - Η Ρωσία να δικαστεί ζητά ο Ζελένσκι
Τεχνικοί προσπαθούν να φτιάξουν το διαδίκτυο στη Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, Ουκρανία, Τρίτη 5 Απριλίου 2022 (AP Photo/Rodrigo Abd)

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεδριάζει σήμερα για την Ουκρανία, απευθύνθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από το οποίο ζήτησε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας. 

Με μια ματιά:

  • Αφού έκανε Ιδιαίτερη αναφορά στη σφαγή στην Μπούτσα, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν εγκλήματα πολέμου και ζήτησε οι υπεύθυνοι να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου.
  • Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, κατήγγειλε «σκόπιμη εκστρατεία διάπραξης δολοφονιών, βασανιστηρίων, βιασμών» της Ρωσίας στην Μπούτσα.
  • Πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Κομισιόν στη σκιά της σφαγής στην Μπούτσα. Η ΕΕ «παγώνει» τις εξαγωγές άνθρακα, αγγίζοντας σταδιακά το ευαίσθητο θέμα των προμηθειών ενεργειακών προϊόντων της Μόσχας. Οι ΗΠΑ ταυτόχρονα απαγορεύουν στη Μόσχα αποπλήρωση χρέους με δολάρια διακρατούμενα σε αμερικανικές τράπεζες, ενισχύοντας την πίεση επί του Κρεμλίνου και αυξάνοντας τον κίνδυνο ρωσικής στάσης πληρωμών.
  • Νέες δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies «διαψεύδουν» τη ρωσική εκδοχή για την Μπούτσα δείχνοντας τις σορούς πολιτών να κείτονται στους δρόμους εδώ και εβδομάδες, προτού αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Τις εικόνες δημοσίευσαν οι New York Times και η αυθεντικότητά τους επιβεβαιώθηκε και από το CNNi.
  • Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι οι άμαχοι στην Μπούτσα έγιναν σκοπίμως στόχος, δηλώνει εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  • Επιμένει το Κρεμλίνο να μιλά για «τερατώδη σκηνοθεσία» στην Μπούτσα. «Aισχρές και απαράδεκτες» χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να διωχθεί ως εγκληματίας πολέμου.
  • Η Ουκρανία αναφέρει ότι 165 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
  • Απελαύνονται μαζικά Ρώσοι διπλωμάτες -μέχρι στιγμής 260 στον αριθμό- από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το ΝΑΤΟ αναμένει συντονισμένη επίθεση της Ρωσίας για να καταλάβει το σύνολο του Ντονμπάς και ετοιμάζεται να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Συνεδριάζουν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι ΥΠΕΞ της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
  • Στο Κίεβο μεταβαίνουν εντός της εβδομάδας οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ.