Liveblog ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φυγή αμάχων από το Ντονμπάς - Υπό τον έλεγχο των Ρώσων η πόλη Ιζιούμ

Ουκρανία: Φυγή αμάχων από το Ντονμπάς - Υπό τον έλεγχο των Ρώσων η πόλη Ιζιούμ
Κλιμακώνεται η κρίση στην επαρχία Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας Getty Images via Anadolu Agency / Contributor

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας που σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις, την ώρα που το ΝΑΤΟ προειδοποιεί πως ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει χρόνια. Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη σφαγή της Μπούτσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας -«αγγίζοντας» και τις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν-, ενώ στην ΕΕ ανακύπτουν εμπόδια ως προς την επίτευξη συμφωνίας για εμπάργκο στον άνθρακα.

Με μια ματιά:

  • Ρωσικές επιδρομές και σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Υπό τον έλεγχο των Ρώσων βρίσκεται η πόλη Ιζιούμ. Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να βοηθήσουν στην εκκένωση της πόλης, δηλώνει ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου.
  • Δέκα πολυώροφα κτήρια τυλίχθηκαν στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό, στο Λουχάνσκ. Για πέντε νεκρούς από ρωσικές επιδρομές κάνει λόγο ο κυβερνήτης του Ντονμπάς.
  • Οι τοπικές αρχές στο Ντονμπάς καθώς και η κυβέρνηση Ζελένσκι είχαν καλέσει τους αμάχους να απομακρυνθούν άμεσα από πολλές πόλεις, προειδοποιώντας ότι οι οδοί διαφυγής μπορεί να αποκλειστούν εξαιτίας των ρωσικών επιδρομών.
  • Χώρος αποθήκευσης πετρελαίου καταστράφηκε από ρωσική επιδρομή κοντά στο Ντίπρο. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα.
  • Αγνοείται η τύχη 400 κατοίκων του Χοστόμελ, προαστίου του Κιέβου που τελούσε υπό ρωσική κατοχή.
  • Κονβόι ιδιωτικών οχημάτων με 500 αμάχους έφθασε στη Ζαπορίζια από τη μαρτυρική Μαριούπολη υπό την προστασία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
  • Σε κρίσιμη, διήμερη συνεδρίαση έχουν προσέλθει οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει χρόνια - Ο Πούτιν «την θέλει ολόκληρη», προειδοποιεί ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
  • Στη σκιά της σφαγής στην Μπούτσα ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο και τις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ίδια στιγμή, στην ΕΕ ανακύπτουν εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας για εμπάργκο στον άνθρακα, κατ' εισήγηση της Κομισιόν.
  • «Χονδροειδής και κυνική προβοκάτσια» των ουκρανικών αρχών, λέει στην πρώτη του αντίδραση για την Μπούτσα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Απευθυνόμενος στη Βουλή της Δανίας ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ότι ορισμένοι ηγέτες της Δύσης θεωρούν πως οι οικονομικές απώλειες είναι χειρότερες από τα εγκλήματα πολέμου.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο live blog του CNN Greece: