ΚΟΣΜΟΣ

Liveblog- Ουκρανία: Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων - Τεθωρακισμένα από τον Τζόνσον στον Ζελένσκι

Liveblog- Ουκρανία: Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων - Τεθωρακισμένα από τον Τζόνσον στον Ζελένσκι
Εικόνες ολικής καταστροφής μετά από ρωσική επίθεση κοντά στο Κίεβο AP Photo/Efrem Lukatsky

Σε μια ματιά

  • Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα αποσύρεται από περιοχές στα βόρεια του Κιέβου προκειμένου να επικεντρώσει τις επιθετικές στρατιωτικές της επιχειρήσεις στα ανατολικά της χώρας.
  • Ο κυβερνήτης της πόλης Λουχάνσκ καλεί τους κατοίκους που παραμένουν στην εμπόλεμη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή, καθώς οι βομβαρδισμοί εντείνονται και η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της.
  • Συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ είχε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε πως η επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 50 νεκρούς μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, είναι «ένα ακόμη έγκλημα πολέμου της Ρωσίας για το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα λογοδοτήσουν».
  • Αξιωματούχοι σε πόλεις στο ευρύτερο Κίεβο -μεταξύ των οποίων στη Μπούτσα και το Μακάριφ- έχουν εντοπίσει τις σορούς εκατοντάδων πολιτών.
  • Υψηλόβαθμός Oυκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα ανασυντάσσονται έξω από τα σύνορα και ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Χάρκοβο –μια τεράστια επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, εάν πραγματοποιηθεί.
  • Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι Ρώσοι θέλουν να σημειώσουν κάποιου είδους νίκη στην Ουκρανία μέχρι τις 9 Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της επί της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Για εκλήματα πολέμου μίλησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχετικά με τους θανάτους αμάχων στην Μπούτσα. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό είναι ένα έγκλημα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε... εκείνοι που το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε.