ΚΟΣΜΟΣ

Liveblog: Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου-«Έτοιμοι για μεγάλες μάχες»

Liveblog: Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου-«Έτοιμοι για μεγάλες μάχες»
Εργάτες νεκροταφείων εργάζονται σε έναν ομαδικό τάφο στην Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου της Ουκρανίας, για να εντοπίσουν τους αμάχους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ρωσίας, Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 (AP Photo/Rodrigo Abd)

Με μια ματιά:

  • Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σήμερα πυραύλους στις ουκρανικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντνίπρο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα αεροδρόμιο και προκαλώντας ενδεχομένως απώλειες.
  • Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν μια μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς από τη Ρωσία, η οποία έχει ανακοινώσει μια αλλαγή στη στρατιωτική στρατηγική με επίκεντρο τα ανατολικά της χώρας.
  • Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερετσούκ ανακοίνωσε εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για εκκένωση την Κυριακή σε μια ανάρτηση στο Telegram.
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε νέο διοικητή, τον στρατηγό του στρατού Αλεξάντερ Ντβορνίκοβ, για την Ουκρανία. Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται ενώ ο Ρώσος πρόεδρος αλλάζει τη στρατηγική του μετά από την αποτυχία στο Κίεβο, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

  • Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Κιέβου, που είχε εν μέρει καταληφθεί για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
  • Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο μετά από μια αναμενόμενη μεγάλη μάχη για την περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

• Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως τα ρωσικά στρατεύματα ανασυντάσσονται και φαίνεται πως σκοπεύουν να κατευθυνθούν προς το Χάρκοβο. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, τότε θα πρόκειται για μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

• Ο Ζελένσκι λέει πως χωρίς εμπάργκο στο πετρέλαιο, η Ρωσία έχει ένα αίσθημα ατιμωρησίας.