Liveblog ΚΟΣΜΟΣ

«Ελέγχουμε το λιμάνι» της Μαριούπολης, λένε οι αυτονομιστές - Αιματηροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

«Ελέγχουμε το λιμάνι» της Μαριούπολης, λένε οι αυτονομιστές - Αιματηροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο
«Θα σημάνει το θάνατο για κάποιους από εμάς, και αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους» αναφέρει η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προαναγγέλλοντας την ύστατη μάχη για την Μαριούπολη Photo by Martyn Aim/Getty Images

Με μια ματιά:

  • Για «πολλά θύματα», περιλαμβανομένου ενός παιδιού, από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, κάνει λόγο ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, Ίχορ Τερέχοφ.
  • Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να δώσουν «την ύστατη μάχη» για τη Μαριούπολη. «Σήμερα, πιθανώς, θα είναι η τελευταία μάχη. Τα πυρομαχικά εξαντλούνται. Θα σημάνει το θάνατο για κάποιους από εμάς, και αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της 36η ταξιαρχία πεζοναυτών του ουκρανικού στρατού.
  • Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή του λιμανιού της Μαριούπολης.
  • Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει «δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες» για τη μεγάλη επίθεση στα ανατολικά. Ανέφερε ότι οι νεκροί στη Μαριούπολη ανέρχονται πιθανώς σε δεκάδες χιλιάδες απευθυνόμενος στη Βουλή της Νοτίου Κορέας -ζητώντας στρατιωτική βοήθεια από τη Σεούλ.
  • Ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η Ρωσία δεν θα αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν από τον επόμενο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
  • O Aυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Είναι ο πρώτος ηγέτης που επισκέπτεται τη Μόσχα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Ήταν μία ανοιχτή, σκληρή και όχι φιλική συζήτηση» δήλωσε.
  • Στο «τραπέζι» της ΕΕ το πετρελαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία, δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ. Δεν ελήφθη κάποια απόφαση στη σύνοδο των ΥΠΕΞ. «Μαζικές οι ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ.
  • Η Ρωσία διατείνεται ότι κατέστρεψε συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 που διέθεσε για την ουκρανική άμυνα η Σλοβακία. Διαψεύδει η Μπρατισλάβα.
  • Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι η προηγούμενη χρήση πυρομαχικών φωσφόρου από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ «αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικής χρήσης τους στη Μαριούπολη, καθώς οι μάχες για την πόλη εντείνονται».

Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία στο live blog του CNN Greece: