ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο στη Μαριούπολη - Αιματηρή επιδρομή στο Χάρκοβο

LIVEBLOG Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο στη Μαριούπολη - Αιματηρή επιδρομή στο Χάρκοβο
Κατεστραμμένη πόλη Μαριούπολη έπειτα από δύο μήνες βομβαρδισμών και σφοδρών συγκρούσεων AP Photo/Alexei Alexandrov

Αποφασιστικής σημασίας είναι οι στιγμές για το μέλλον της Μαριούπολης, καθώς εξέπνευσε το τελεσίγραφο που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους προκειμένου να μείνουν ζωντανοί, ενώ απομένουν ελάχιστοι θύλακες ουκρανικής αντίστασης.

Με μια ματιά:

  • Καθοριστικές στιγμές για τη Μαριούπολη που τελεί σχεδόν υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο. Αρνούνται οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις, που βρίσκονται οχυρωμένες στη χαλυβουργία Azovstal, να «υποκύψουν» στο ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση των όπλων. Ύστατη μάχη προ των πυλών.
  • Η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδώσει το Ντονμπάς για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, διαμηνύει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNNi. «Εξόντωση» των τελευταίων μαχητών της Μαριούπολης θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, προειδοποιεί.
  • «Η Μαριούπολη δεν έχει πέσει» λέει ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντενίς Σμιχάλ, στο ABC, αναφέροντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν πρόκειται να παραδοθούν και εξακολουθούν να ελέγχουν ορισμένα τμήματα της πόλης.
  • Ρωσική επιδρομή στο Χάρκοβο προκάλεσε το θάνατο πέντε αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 13, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης.
  • Νέες εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στο Κίεβο. Η ουκρανική πρωτεύουσα «δέχτηκε πυρά» και το Σάββατο, με αποτέλεσμα ένας τουλάχιστον άνθρωπος να σκοτωθεί και αρκετοί άλλοι να τραυματιστούν.
  • Οι επιθέσεις της Ρωσίας έχουν ενταθεί στην ανατολική Ουκρανία, με σφοδρούς βομβαρδισμούς και στις νότιες περιοχές του Μικολάιβ και της Χερσώνας, σύμφωνα με ουκρανούς στρατιωτικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους.
  • Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για την ολοένα και πιο απρόβλεπτη συμπεριφορά της Ρωσίας μετά τις αποτυχίες της στην Ουκρανία, ειδικά τη βύθιση του πολεμικού πλοίου Moskva.

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις στο live του CNN Greece λεπτό προς λεπτό: