ΚΟΣΜΟΣ

Liveblog: «Έπεσε» η Κρεμίνα, η μεγάλη μάχη του Ντονμπάς - Η τελευταία πράξη στην Azovstal

Liveblog: «Έπεσε» η Κρεμίνα, η μεγάλη μάχη του Ντονμπάς - Η τελευταία πράξη στην Azovstal
Στην ανατολική Ουκρανία και στην περιοχή του Ντονμπάς στρέφονται σήμερα τα βλέμματα (AP Photo/Vadim Zamirovsky)

Στην ανατολική Ουκρανία και στην περιοχή του Ντονμπάς στρέφονται σήμερα τα βλέμματα καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται εκεί η μεγάλη «επιχείρηση» κατάληψής του από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ η Μαριούπολη μοιάζει να δίνει την ύστατη μάχη της. 

Με μια ματιά:

  • Η Ρωσία έχει ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη επίθεσή της στο Ντονμπάς, στα ανατολικά της Ουκρανίας, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι οι δυνάμεις της είχαν πραγματοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα μπαράζ επιθέσεων από την αρχή της εισβολής.
  • Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι έχει ξεκινήσει μια νέα φάση των μαχών στην Ουκρανία και θα είναι «μια πολύ σημαντική στιγμή ολόκληρης αυτής της ειδικής επιχείρησης».
  • Τα ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο της πόλης Κρεμίνα της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο Σέρχι Χαϊντάι, επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουχάνσκ σε ενημέρωση την Τρίτη.
  • Ταυτόχρονα με την έναρξη της μάχης του Ντονμπάς φαίνεται ότι γράφεται ο «επίλογος» της μακράς πολιορκίας της μαρτυρικής Μαριούπολης.
  • Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
  • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς έχει ήδη ξεκινήσει
  • Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιγκόρ Τερέχοφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε «ασταμάτητο βομβαρδισμό περιοχών πολιτών» στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας από την Κυριακή.
  • Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί πολλών πόλεων σε όλη τη χώρα σκότωσαν τη Δευτέρα τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Επτά άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν πολλαπλοί πύραυλοι έπληξαν τη δυτική πόλη Λβιβ, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από επίθεση μέχρι τώρα
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από το live του CNN Greece: