ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Ντονμπάς και νότια Ουκρανία στόχος της Μόσχας - Φόβοι για ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη

LIVEBLOG: Ντονμπάς και νότια Ουκρανία στόχος της Μόσχας - Φόβοι για ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, έχει υποστεί σφοδρότατους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις AP Photo/Felipe Dana

Με μια ματιά:

  • Στην πρώτη επίσημη παραδοχή της η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στόχος της ρωσικής εισβολής είναι ο «πλήρης έλεγχος» της νότιας Ουκρανίας και της περιοχής του Ντονμπάς, καθώς και η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε το 2014.

  • Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εντόπισαν νέους ομαδικούς τάφους έξω από την πολιορκημένη Μαριούπολη. Δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό καθώς απεικονίζεται ένας μαζικός τάφος που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες έξω από τη Μαριούπολη.
  • Η εκκένωση των αμάχων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ενώ σήμερα, Μ. Παρασκευή δεν θα ανοίξει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος.
  • Για προσωρινή διακοπή των επιχειρήσεων προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ έκανε λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
  • Οι ΗΠΑ στέλνουν νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι ιδανικά για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Τουλάχιστον 120 UAVs θα φθάσουν σύντομα στο Κίεβο στο πλαίσιο του πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 800 εκατ. δολαρίων.
  • Ο δήμαρχος του Χάρκοβου, Ίχορ Τερεκχόβ δήλωσε στο BBC ότι περίπου το 30% του πληθυσμού είχε εγκαταλείψει την πόλη, ωστόσο ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν πίσω, με πολλούς να μην θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όπως καταγγέλλει, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας θανάτους αμάχους αμάχων και πολλούς τραυματισμούς.

Όλες οι εξελίξεις στο live blog του CNN Greece: