ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Οι Ρώσοι προσπαθούν να εφορμήσουν κατά του Αζοφστάλ - Αιματηρές επιθέσεις στη Λουχάνσκ

LIVEBLOG: Οι Ρώσοι προσπαθούν να εφορμήσουν κατά του Αζοφστάλ - Αιματηρές επιθέσεις στη Λουχάνσκ
(AP Photo/Sergei Grits)

Το πιο δύσκολο και επώδυνο Πάσχα ζει φέτος η μαρτυρική Ουκρανία, καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ ήδη πόλεις όπως το Μικολάιβ, η Οδησσός αλλά και η Μαριούπολη πληρώνουν και νέο βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας του πολέμου.

Με μια ματιά τα γεγονότα στην Ουκρανία

  • Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εφορμήσουν εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη από εδάφους, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεκσίι Αρέστοβιτς.
  • Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τη Μαριούπολη και κάλεσε τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια «πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία» στην πόλη.
  • Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.
  • Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

  • Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 5.186.744 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε σήμερα στο μήνυμά του για το Πάσχα ότι καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα του και προσευχήθηκε ο Θεός να φέρει πίσω την ευτυχία στα παιδιά και παρηγοριά στις μητέρες που θρηνούν.
  • Η αναμενόμενη συνάντηση Ζελένσκι με Μπλίκεν και Όστιν: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα συναντηθεί ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους στο Κίεβο, καθώς μαίνονται οι σφοδρότατες συγκρούσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένονται σήμερα στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.
  • Το σχέδιο της Μόσχας: Η Ρωσία αποκάλυψε το στόχο της εισβολής της, ήτοι να καταλάβει πλήρως τη νότια Ουκρανία καθώς και την ανατολική επαρχία του Ντονμπάς, ώστε να δημιουργήσει το χερσαίο διάδρομο που ενώνει την χώρα με την ήδη προσαρτηθείσα από το 2014 Κριμαία.