ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Επανεκλέγεται ο Μακρόν - Ποσοστό άνω του 40% για την Άκρα Δεξιά

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Επανεκλέγεται ο Μακρόν - Ποσοστό άνω του 40% για την Άκρα Δεξιά
Πανηγυρισμοί υποστηρικτών του Εμανουέλ Μακρόν υπό τη σκιά του Πύργου του Άιφελ AP Photo/Lewis Joly

Επανεκλέγεται στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό που αγγίζει το 58,2% βάσει των επίσημων εκτιμήσεων εκλογικού αποτελέσματος του Ινστιτούτου Ipsos που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσμο της προεδρικής κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδος.  Η Μαρίν Λεπέν αποσπά ποσοστό 41,8% των ψήφων. 

Συγχαρητήρια για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν φθάνουν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες, όπου επικρατεί ανακούφιση για την εκλογική έκβαση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «χρίζεται» ο δεύτερος πρόεδρος της Γαλλίας που εξασφαλίζει την επανεκλογή του μετά τον Ζακ Σιράκ, το 2002, σε μία ακόμη αναμέτρηση απέναντι στην Άκρα Δεξιά -η οποία εντούτοις αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά στα οποία έχει ανέλθει έως σήμερα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του από το Πεδίο του Άρεως, υπό τη σκιά του Πύργου του Άιφελ, τόνισε ότι ο θυμός όσων ψήφισαν Λεπέν πρέπει να βρει απάντηση, αναγνωρίζοντας ότι «η σημερινή ψήφος μας επιβάλλει να σκεφτούμε όλες τις δυσχέρειες και να απαντήσουμε σε κάθε έκφραση θυμού, όπως αυτή».

H Μαρίν Λεπέν αποδέχθηκε την ήττα της, στην οποία εντούτοις «βλέπει» νίκη με την εξασφάλιση άνω του 40% της ψήφου των Γάλλων, τονίζοντας ότι τώρα ρίχνεται στη μάχη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Στην κάλπη του Ιουνίου έχει ήδη στρέψει το βλέμμα και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Με την ριζοσπαστική Αριστερά να έχει αναδειχθεί πλέον τρίτος πόλος της γαλλικής πολιτικής σκηνής, ο Μελανσόν δίνει στις βουλευτικές εκλογές χαρακτήρα «τρίτου γύρου» και ζητά από τους Γάλλους να τον εκλέξουν στην πρωθυπουργία.

Γύρω από το 28% εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κινηθεί η αποχή στην εκλογική διαδικασία· εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής σε γαλλική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών -και συγκεκριμένα από το 1969.

Την εκλογική έκβαση επρόκειτο να κρίνει ακριβώς η αποχή -που ευνοεί τον Μακρόν-, καθώς και η στάση κυρίως των ψηφοφόρων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το 42% των ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ του Μελανσόν στον πρώτο γύρο έδωσαν σήμερα την ψήφο τους στον Εμανουέλ Μακρόν ως ανάχωμα στην Άκρα Δεξιά, όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Ipsos.