ΚΟΣΜΟΣ

Liveblog: Οι ΗΠΑ θέλουν τη Ρωσία πιο αδύναμη - Εκρήξεις σε κυβερνητικό κτήριο στην Υπερδνειστερία

Liveblog: Οι ΗΠΑ θέλουν τη Ρωσία πιο αδύναμη - Εκρήξεις σε κυβερνητικό κτήριο στην Υπερδνειστερία
Ομάδες εργάζονται σε ένα κατεστραμμένο κτήριο στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας, Μαριούπολη, της οποίας ο ρωσικός στρατός λέει ότι έχει τον έλεγχο, 22 Απριλίου 2022 (Photo by Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images)

Με μια ματιά

  • Δεν υπάρχει συμφωνία με τη Μόσχα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στο Azovstal ανέφερε τη Δευτέρα του Πάσχα η Ουκρανία, διαψεύδοντας τη Μόσχα για την κατάπαυση πυρός στο εργοστάσιο που ανακοίνωσε νωρίτερα.
  • Φήμες για νέα ρωσική επίθεση: Το περιφερειακό συμβούλιο της Ζαπορίζια δήλωσε ότι προετοιμάζεται την άμυνα του μετά από αναφορές για ρωσικές δυνάμεις που συσσωρεύονται στη νοτιοκεντρική Ουκρανία. Η πόλη Ζαπορίζια ήταν ένας βασικός ενδιάμεσος σταθμός για τους εκτοπισμένους που αναχωρούν από την περικυκλωμένη πόλη της Μαριούπολης και τις ρωσικές περιοχές της νότιας Ουκρανίας.
  • Η Ρωσία χτυπά σιδηροδρομικούς σταθμούς: Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς στην κεντρική και δυτική Ουκρανία το πρωί της Δευτέρας στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για «συστηματική καταστροφή σιδηροδρομικών υποδομών», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ukrzaliznytsia, της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Ουκρανίας. Το σιδηροδρομικό σύστημα έχει γίνει ένα ζωτικό γρανάζι στην πολεμική προσπάθεια της χώρας, μεταφέροντας βασικές προμήθειες και απελπισμένους αμάχους μακριά από τον κίνδυνο.
  • Το Λουχάνσκ υφίσταται διακοπές νερού και ρεύματος: Ο σφοδρός ρωσικός βομβαρδισμός σημαίνει ότι «σχεδόν ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ είναι χωρίς παροχή νερού», δήλωσε ο Serhiy Hayday, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, προσθέτοντας ότι 30.000 οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα.
  • Αμερικανός υπουργός Άμυνας: «Θέλουμε να δούμε την Ουκρανία να παραμένει μια κυρίαρχη χώρα, μια δημοκρατική χώρα ικανή να προστατεύει την κυρίαρχη επικράτειά της. Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε όταν εισέβαλε στην Ουκρανία», ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.