ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: «Δημοψηφίσματα» για προσάρτηση των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ σχεδιάζει η Ρωσία

LIVEBLOG: «Δημοψηφίσματα» για προσάρτηση των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ σχεδιάζει η Ρωσία
Στα καταφύγια οι άμαχοι της πόλης Λίμαν του Ντονέτσκ εν μέσω ρωσικού σφυροκοπήματος AP Photo/Leo Correa

Με μια ματιά:

  • Στην Ουκρανία έφτασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την επομένη της επίσκεψής του στη Μόσχα, όπου ήλθε ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. To πρωί της Πέμπτης μεταβαίνει σε Μποροντιάνκα, Ιρπίν και Μπούτσα.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα αποπειραθεί να παρέμβει στην Ουκρανία θα βρεθεί ενώπιον «αστραπιαίας» απάντησης από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει η Ρωσία.
  • Εγκαλώντας τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εκβιάσει την Ευρώπη με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνει ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως η ΕΕ θα διασφαλίσει πως οι κινήσεις της Gazprom θα έχουν τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
  • Εν μέσω διαρκούς ρωσικού σφυροκοπήματος της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, διοικητής του 36ου ουκρανικού τάγματος πεζοναυτών απευθύνει δραματική έκκληση για εκκένωση του εργοστασίου -στο πρότυπο της εκκένωσης της Δουνκέρκης-, λέγοντας ότι περισσότεροι από 600 άμαχοι και μαχητές είναι τραυματισμένοι χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα, ενώ τα αποθέματα νερού και τροφίμων εξαντλούνται.
  • Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, με ρωσικές επιθέσεις πυραύλων να έχουν προκαλέσει ζημιές σε σχολείο, νοσοκομείο και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ντόνετσκ.
  • Υπερδνειστερία: Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το κύμα επιθέσεων μέσα και γύρω από τη γειτονική Μολδαβία υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να ανοίξει νέο μέτωπο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν διαδήλωση στην κατεχόμενη Χερσώνα. Το Κίεβο αναφέρει πως σχεδιάζεται «ψευ-δημοψήφισμα» για να αποσχισθεί η περιφέρεια της Χερσώνας από την Ουκρανία, όπως εκείνες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.
  • Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας πως ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος εξαιτίας των εκρήξεων και της πυρκαγιάς στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο live blog του CNN Greece: