LIVEBLOG ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Αζόφσταλ, έχει χαθεί η επαφή με τους εναπομείναντες μαχητές

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Αζόφσταλ, έχει χαθεί η επαφή με τους εναπομείναντες μαχητές
Δορυφορική εικόνα από το Planet Labs PBC δείχνει την καταστροφή στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022 AP Photo

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα στην Ουκρανία για 70η μέρα πολέμου προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές σε ζωτικές υποδομές της χώρας. Θέμα χρόνου είναι οι νέες κυρώσεις της ΕΕ, με την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους να αποτελεί «αγκάθι» στους κόλπους του μπλοκ.

Με μια ματιά:

  • Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν να απομακρύνουν εκατοντάδες αμάχους από την Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σχεδόν πλήρως υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από την πολιορκημένη πόλη έφτασαν στη Ζαπορίζια και τέσσερις ακόμη διάδρομοι εκκένωσης προγραμματίζονται για σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους.
  • Η Μόσχα δηλώνει ότι εξετάζει τις επιλογές της, ενώ Ρώσος υπουργός Άμυναςτης προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να μην στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο Λβιβ αργά την Τρίτη, προκαλώντας μπλακ άουτ στην πόλη, όπως δήλωσε ο δήμαρχος.
  • Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέχρι την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να προσθέσει μια νίκη γοήτρου για την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου.
  • Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.
  • Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το τρίτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

Δείτε τις εξελίξεις στην Ουκρανία λεπτό προς λεπτό μέσα από το live του CNN Greece: