ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Απομακρύνθηκαν όλοι οι άμαχοι από το Αζοφστάλ - Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

LIVEBLOG: Απομακρύνθηκαν όλοι οι άμαχοι από το Αζοφστάλ - Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό
Όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Οι σημαντικότερες ειδήσεις με μια ματιά

  • Όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.
  • Η ουκρανική κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι βύθισε άλλο ένα ρωσικό πλοίο κοντά στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα. Ένα μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 «έπληξε ένα αποβατικό πλοίο κλάσης 11770 Serna, όπως και δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος τύπου Tor», ανέφερε στο Facebook το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία
  • Πύραυλοι έπληξαν την πόλη - λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, σήμερα, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου της περιφερειακής διοίκησης Σέρχιι Μπράτσουκ, σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Μπράτσουκ είπε, επίσης, ότι οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην πόλη, αφότου στόχοι στην περιοχή περιμετρικά της Οδησσού επλήγησαν από τέσσερις πυραύλους νωρίτερα σήμερα. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα πλήγματα. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αμέσως τις αναφορές αυτές.
  • Οι αντεπιθέσεις της Ουκρανίας στα βόρεια και ανατολικά του Χάρκοβο απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου. Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να ανατινάζουν γέφυρες για να επιβραδύνουν την ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά.
  • Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί εικονικά με τον Ζελένσκι και τους ομολόγους του της G7 την Κυριακή το πρωί, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Φόρουμ της G7, η οποία προγραμματίστηκε σκόπιμα πριν από την «Ημέρα της Νίκης» της Ρωσίας. Οι κυρώσεις θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να ανοίξει ξανά το λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, για να συμβάλει στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Ο αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα εμποδίζει την εξαγωγή σχεδόν 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών. Το CNNi ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κλέβουν χιλιάδες τόνους σιτηρών από τους Ουκρανούς αγρότες, καθώς και ότι στοχεύουν με πυροβολικό τους χώρους αποθήκευσης τροφίμων.
  • Επίθεση στο Φιδονήσι κατά των ρωσικών δυνάμεων που κατέλαβαν το νησί στη Μαύρη Θάλασσα, φέρεται να έκανε ο ουκρανικός στρατός με drone.

Δείτε στο LIVEBLOG του CNN Greece λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από την Ουκρανία