ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί στο βομβαρδισμένο σχολείο - Αιματηρή επίθεση και στην Πριβίλα

LIVEBLOG Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί στο βομβαρδισμένο σχολείο - Αιματηρή επίθεση και στην Πριβίλα
Πυροσβέστες μάχονται με φωτιά σε αποθήκη μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 (AP Photo/Felipe Dana)

Με μια ματιά:

  • Βομβαρδισμός σημειώθηκε σε σχολείο - καταφύγιο στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα, στο Λουχάνσκ, με τις Αρχές να εκτιμούν πως περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
  • Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, πραγματοποίησε την Κυριακή απροειδοποίητο ταξίδι στο Ουζχόροντ της Ουκρανίας, όπου συναντήθηκε με την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Oλένα Ζελένσκα, σε ένα σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο και χρησιμεύει πλέον ως προσωρινή στέγαση για εκτοπισμένους πολίτες.
  • Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι «όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη». Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 πολίτες έχουν διασωθεί.
  • Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη την Κυριακή με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ένδειξη ενότητας, μια μέρα πριν η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης.
  • Ο δήμαρχος του Κιέβου προτρέπει τους πολίτες να «είναι ενήμεροι και να παραμείνουν στα σπίτια τους την Κυριακή και τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ετήσιας Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στις 9 Μαΐου, επιτρέποντάς του να εντείνει την εκστρατεία του.
  • Έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν λόγω ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων στην πόλη Πριβίλα, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι μέσω Telegram.
  • Η Ρωσία εκτόξευσε έξι πυραύλους κρουζ στη νοτιοδυτική πόλη-λιμάνι της Οδησσού το Σάββατο, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν φαίνονται πυκνές στήλες μαύρου καπνού σε διάφορες τοποθεσίες. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να ανοίξει ξανά το λιμάνι για να γίνουν οι εξαγωγές προειδοποιώντας για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
  • Ο Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία. Την είδηση επιβεβαίωσε αργότερα και ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.

Όλες οι εξελίξεις στο liveblog του CNN Greece