ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Σαρωτικές επιχειρήσεις στο Αζοφστάλ την Ημέρα Νίκης της Ρωσίας

LIVEBLOG: Σαρωτικές επιχειρήσεις στο Αζοφστάλ την Ημέρα Νίκης της Ρωσίας
Καπνός ανεβαίνει στον ουρανό από τη χαλυβουργίσ Αζοφστάλ στη Μαριούπολη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού το Σάββατο, 7 Μαΐου 2022 (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Με μια ματιά:

  • Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις, με τη συνδρομή τεθωρακισμένων και πυροβολικού, διενεργούν «σαρωτικές επιχειρήσεις» στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης.
  • Η Ρωσία σήμερα γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης που σηματοδοτεί τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Δύση προετοίμαζε επίθεση στο Ντονμπάς και την Κριμαία και υπήρξαν εκκλήσεις στο Κίεβο για πυρηνικά όπλα δημιουργώντας «μια απαράδεκτη απειλή στα σύνορά μας».
  • Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο λόγω πυραυλικών πληγμάτων.
  • Η δημοκρατία «πρέπει να καλλιεργείται και να βελτιώνεται κάθε μέρα», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Η ίδια σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να είναι δεδομένο τι είναι η Ευρώπη, ενώ απευθυνόμενη προς τους Ουκρανούς υπογράμμισε: «Το μέλλον της Ευρώπης είναι και δικό σας μέλλον».
  • «Η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Live όλες οι εξελίξεις στο liveblog του CNN Greece: