ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Τουλάχιστον χίλιοι Ουκρανοί μαχητές παραμένουν στο Αζοφστάλ - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

LIVEBLOG: Τουλάχιστον χίλιοι Ουκρανοί μαχητές παραμένουν στο Αζοφστάλ - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα
Μαύρος καπνός καλύπτει τον ουρανό στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Με μια ματιά:

  • Επιθέσεις με υπερηχητικούς πυραύλους σημειώθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού τη Δευτέρα από τον ρωσικό στρατό σε ένα εμπορικό κέντρο και δύο ξενοδοχεία. Καθώς ο αποκλεισμός του σημαντικού λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζεται, η διεθνή κοινότητα εκφράζει ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση καθώς η Ουκρανία έχει τόνους σιτηρών που δεν μπορεί να εξάγει.
  • Τουλάχιστον χίλιοι Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες τραυματίες, εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζοφστάλ που πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ. Η ίδια διέψευσε τις πληροφορίες ότι άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία.
  • Μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις στην Ουκρανία, με τον ουκρανικό στρατό να αναφέρει πως η Ρωσία συγκροτεί δυνάμεις στα σύνορα για να αποτρέψουν αντεπίθεση στο Χάρκοβο. Πιο έντονη είναι η στρατιωτική δραστηριότητα στο Ντονέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν προς την πόλη Λίμαν, έναν σημαντικό κόμβο μεταφορών.
  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία την Τρίτη. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει «αμέσα» το νομοσχέδιο για βοήθεια στη χώρα, προειδοποιώντας για πρώτη φορά ότι πόροι που έχει το Κίεβο θα εξαντληθούν σε «περίπου δέκα ημέρες».
  • Είναι «πολύ πιθανό» η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNNi ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Τίτι Τουπουράινεν. Η πιθανή ένταξη του έθνους είναι «φυσική απάντηση» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε, προσθέτοντας ότι εάν η χώρα της το κάνει πράγματι αίτηση, ελπίζει ότι «η διαδικασία επικύρωσης θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη».
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως τον ανησυχεί το γεγονός ο Ρώσος ομόλογός, Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει τρόπο να βάλει τέλος στον πόλεμο και πως η κυβέρνησή του εξετάζει τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό.

Όλες οι εξελίξεις στο liveblog του CNN Greece: