ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG: Προσάρτηση της Χερσώνας στη Ρωσία θα ζητήσει ο φιλορώσος ηγέτης

LIVEBLOG: Προσάρτηση της Χερσώνας στη Ρωσία θα ζητήσει ο φιλορώσος ηγέτης
Ρώσοι στρατιώτες στέκονται δίπλα στα φορτηγά τους κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης κατά της ρωσικής κατοχής στην πλατεία Svobody (Ελευθερία) ση Χερσώνα της Ουκρανίας, Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2022 (AP Photo/Olexandr Chornyi) (Φωτογραφία αρχείου)

Με μια ματιά:

  • Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους.
  • Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών.
  • Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε χτες ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από σήμερα Τετάρτη, τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί αν η χώρα του ήταν πρωτύτερα μέλος του ΝΑΤΟ. «Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω βιντεοσύνδεσης.

  • Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο Αζοφστάλ, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοινώνει πως ανέκτησε περιοχές στο Χάρκοβο και απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις προς τα σύνορα. Η κατάσταση είναι τεταμένη και στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου έπεσαν ρωσικοί πύραυλοι στην πόλη Σλοβιάνσκ.
  • Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και δεν θα αρκεστεί σε μια νίκη στο Ντονμπάς, αλλά θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο και στην Υπερδνειστερία, σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των χώρας, Άβριλ Χέινς. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο εάν αντιληφθεί υπαρξιακή απειλή για το ρωσικό κράτος ή το καθεστώς», σημείωσε η ίδια.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει δημόσια συνεδρίαση το πρωί της Πέμπτης για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Μεξικού. Το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ και αξιωματούχοι της UNICEF θα ενημερώσουν το συμβούλιο για την εικόνα στην εμπόλεμη χώρα.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece: