LIVEBLOG ΚΟΣΜΟΣ

H Ρωσία απειλεί με «συμμετρικά αντίπονα» για τις κινήσεις ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

H Ρωσία απειλεί με «συμμετρικά αντίπονα» για τις κινήσεις ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
AP Photo/Andriy Andriyenko

Η Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.287 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, δηλώνει πρόθυμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την πολιτική «ουδετερότητας» που είχε υιοθετήσει από το 1994. Σημαντικές επιτυχίες στο Χάρκοβο επιτυγχάνει τις τελευταίες ώρες ο ουκρανικός στρατός, την ώρα που όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν στην Ουκρανία οι πρώτες δίκες για εγκλήματα πολέμου στη ρωσική εισβολή. 

Με μια ματιά:

  • O πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ανακοίνωσαν από κοινού την πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ, με το Κρεμλίνο να απαντά πως πρόκειται για ξεκάθαρη απειλή για τη Ρωσία, απειλώντας με αντίποινα.
  • Όλοι οι άμαχοι που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ έχουν μάλλον απομακρυνθεί, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματικό μέσα στο υπο πολιορκία εργοστάσιο.
  • Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
  • Η Gazprom ανακοίνωσε πως η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη.
  • Το ουκρανικό επιτελείο ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Πιτόμνικ, ενός χωριού στα βόρεια του Χαρκόβου, στον δρομο προς τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
  • Ένας Ρώσος στρατιώτης που φέρεται να σκότωσε άνδρα πριν βιάσει τη γυναίκα του φέρεται να είναι από τους πρώτους Ρώσους που θα δικαστούν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας λεπτό προς λεπτό μέσα από το live του CNN Greece: