ΚΟΣΜΟΣ

LIVEBLOG - Ουκρανία: Ο πόλεμος μπαίνει σε νέα φάση - Η Ρωσία ανακατεύει την «ενεργειακή τράπουλα»

LIVEBLOG - Ουκρανία: Ο πόλεμος μπαίνει σε νέα φάση - Η Ρωσία ανακατεύει την «ενεργειακή τράπουλα»
Ένα παιδικό κρεβάτι φαίνεται στα ερείπια κατεστραμμένου κτηρίου από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονέτσκ, 12 Μαΐου 2022 (AP Photo/Felipe Dana)

Με μια ματιά:

  • Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία στις 79 ημέρες που μετρά ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαν οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ - Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα. Νέα τηλεφωνική συνομιλία είχαν επίσης οι Όλαφ Σολτς και Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Η ρωσική εταιρεία Inter RAO θα σταματήσει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο 14 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που επικαλείται «οικονομικούς λόγους».
  • Εμπόδια φαίνεται ότι θα προβάλει η Άγκυρα στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εκφράζει την αντίθεσή του στην εν λόγω προοπτική.
  • Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα, δήλωσε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.
  • Η Ουκρανία ανάγκασε τη Ρωσία να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο και εισέρχεται πλέον σε μία παρατεταμένη φάση πολέμου, δηλώνει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Αλεξέι Ρέζνικοφ.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επαναλαμβάνει ότι «είναι έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι μετέφερε διά της βίας στην επικράτειά της 210.000 παιδιά.
  • Πραγματοποιήθηκε σε ουκρανικό δικαστήριο η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Κατηγορούμενος είναι ένας Ρώσος στρατιώτης, 21 ετών, για τον φόνο αμάχου 62 ετών.
  • Oι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται πλέον στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, όπως και στη Ρουμπίζνε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει πλέον καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.
  • Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε προσερχόμενος στη G7 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες για να συμφωνηθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από το live του CNN Greece: