ΚΟΣΜΟΣ

Liveblog: Προειδοποιήσεις για επισιτιστική κρίση ενώ μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Liveblog: Προειδοποιήσεις για επισιτιστική κρίση ενώ μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία
Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις αξιωματούχων για επικείμενη επισιτιστική κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Με μια ματιά:

  • Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις αξιωματούχων για επικείμενη επισιτιστική κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι τα χωράφια με σιτηρά στην Ουκρανία έχουν καεί και «στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία ο στρατός του Κρεμλίνου κατάσχει αποθέματα σιτηρών και μηχανήματα».
  • Η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της περιφέρειας Χερσώνας στην Ουκρανία, θα ζητήσει από τη Μόσχα να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στην περιοχή, ανέφερε την Τρίτη το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης.
  • Η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία και δεν «κυνηγάει προθεσμίες», δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα θα εξετάσει τυχόν προτάσεις για αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση και θα σκεφτεί κατά πόσο χρειάζεται κάτι τέτοιο, όμως θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία «ακόμη και αύριο», παροτρύνοντας τους συμμάχους της χώρας του να πιέσουν τη Μόσχα.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σήμερα στον τέταρτο μήνα του, με τα ρωσικά στρατεύματα να επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στον περιφέρεια Λουχάνσκ, στο Ντονμπάς.
  • Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από το λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας δείχνουν δύο πλοία μεταφοράς με σημαία Ρωσίας να ελλιμενίζονται και να φορτώνουν -όπως εκτιμάται- κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά. Ουκρανοί αξιωματούχοι και πηγές της βιομηχανίας είπαν στο CNNi ότι οι ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές έχουν αδειάσει πολλά σιλό και έχουν μεταφέρει τα σιτηρά νότια.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής Quad με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας ότι «διανύουμε μια σκοτεινή ώρα στην κοινή μας ιστορία», αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Περιέγραψε τη σύγκρουση ως «ένα παγκόσμιο ζήτημα» και είπε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι της «θα ηγηθούν μιας παγκόσμιας απάντησης».
  • Όλες οι εξελίξεις στο live blog του CNN Greece: