LIVEBLOG ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ - Στη βασιλική κρύπτη το φέρετρο

Η Βρετανία αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ - Στη βασιλική κρύπτη το φέρετρο
Το «ύστατο χαίρε» στη μονάρχη που υπηρέτησε επί 70 συναπτά έτη το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε παρουσία όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και υψηλών προσκεκλημένων από όλες τις γωνιές του πλανήτη (Joe Giddens/Pool Photo via AP)

Στην τελευταία της κατοικία αναπαύεται η βασίλισσα Ελισάβετ, η πιο δημοφιλής μονάρχης της Βρετανίας που παρέμεινε στο θρόνο επί 70 χρόνια, με τη χώρα να περνά πλέον στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της. Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.

Το «ύστατο χαίρε» στη μονάρχη που υπηρέτησε επί 70 συναπτά έτη το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε παρουσία όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και υψηλών προσκεκλημένων από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Την επίσημη τελετή, που μεταδόθηκε σε δεκάδες κινηματογράφους και γιγαντοοθόνες σε όλη τη Βρετανία, παρακολούθησαν χιλιάδες Βρετανοί οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου, πεπεισμένοι ότι ζουν ένα «κομμάτι ιστορίας» που δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας, καθώς και πολλοί εστεμμένοι.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό την τελετή μέσα από το liveblog του CNN Greece: