Liveblog ΚΟΣΜΟΣ

G7: Ηχηρό μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία – Άμαχοι και ενεργειακές υποδομές στο στόχαστρο της Ρωσίας

G7: Ηχηρό μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία – Άμαχοι και ενεργειακές υποδομές στο στόχαστρο της Ρωσίας
Οι Ουκρανοί επέστρεψαν στα υπόγεια καταφύγια σήμερα το πρωί καθώς ήχησαν εκ νέου οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής που προειδοποιούσαν για πιθανές επιθέσεις AP Photo/Roman Hrytsyna, File

Ευρείας κλίμακας πυραυλικές επιθέσεις σε πόλεις και ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία εξαπολύει η Ρωσία, συνεχίζοντας για δεύτερο εικοσιτετράωρο τα «αντίποινα» για την έκρηξη στην -στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα- γέφυρα Κερτς στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία, για την οποία το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και δεν αποκλείει να αποτελεί απόρροια των τριγμών στο εσωτερικό του Κρεμλίνου

Στα υπόγεια καταφύγια επέστρεψαν και πάλι οι Ουκρανοί, καθώς το πρωί της Τρίτης οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής που προειδοποιούσαν για πιθανές επιθέσεις ήχησαν ξανά στην ουκρανικοί πρωτεύουσα γύρω στις 08:00 τοπική ώρα. Οι ουκρανικές αρχές έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να παραμείνουν στα καταφύγια και να μην αγνοούν τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής

Οι ρωσικές επιθέσεις της Δευτέρας, δεν φαίνεται να έπληξαν σοβαρά την ικανότητα του ουκρανικού στρατού να συνεχίσει την αντεπίθεση και ανακατάληψη εδαφών, εκτιμούν οι αναλυτές. Στόχος της Μόσχας, αντίθετα, είναι να θέσει εκτός λειτουργίας κρίσιμες υποδομές ενέργειας, ενόψει χειμώνα.

Το «μπαράζ» των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων της Δευτέρας άφησε πίσω του τουλάχιστον 19 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσήλθε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της G7 και απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της εικονικής Συνόδου Κορυφής τους. Στο βραδινό του διάγγελμα ζήτησε από τους Ουκρανούς να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. για να αποφύγουν την υπερφόρτωση του συστήματος.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, μέσω του γενικού γραμματέα στης Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών των συμμάχων «θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση».

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η Ρωσία φαίνεται να έχει στοχεύσει σκόπιμα αμάχους και κρίσιμες υποδομές, γεγονός -που σύμφωνα με τον ΟΗΕ- συνιστά έγκλημα πολέμου.

Μια ημέρα μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα απέρριπτε πρόταση για συνάντηση ανάμεσα σε Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των «G20», στα μέσα του Νοεμβρίου.

Σε έκτακτη ειδική συνεδρίαση τη Δευτέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συζήτησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας. Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου της «Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία» (CICA), που θα διεξαχθεί μεταξύ 12-13 Οκτωβρίου, όπως είπε στο AFP Τούρκος αξιωματούχος.