ΚΟΣΜΟΣ

Liveblog: «Τα λιμάνια του Κόλπου είναι είτε για όλους είτε για κανέναν» απαντά το Ιράν στον Τραμπ

Liveblog: «Τα λιμάνια του Κόλπου είναι είτε για όλους είτε για κανέναν» απαντά το Ιράν στον Τραμπ

Κλιμάκωση στα Στενά του Ορμούζ με επίθεση σε έξι πλοία μέσα σε ένα 48ωρο

AP

Ολοένα και εντείνεται η αβεβαιότητα γύρω από την εκεχειρία δύο εβδομάδων στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Ιράν τις προηγούμενες ημέρες. Μετά την «κατάρρευση» των συνομιλιών στο Πακιστάν, η Ουάσινγκτον σφίγγει τον κλοιό στην Τεχεράνη, αναγγέλλοντας αποκλεισμό των λιμανιών και προκαλώντας νέες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς τιμές ενέργειας.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από το απόγευμα, 17:00 ώρα Ελλάδος, στην επιβολή αποκλεισμού των λιμανιών του Ιράν, ύστερα από το διπλωματικό «ναυάγιο» στο Ισλαμαμπάντ, το οποίο ενισχύει τους φόβους επανέναρξης του πολέμου στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για αποκλεισμό «εναντίον πλοίων όλων των εθνικοτήτων που εισέρχονται ή αναχωρούν από ιρανικά λιμάνια και παράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων όλων των λιμανιών στον Αραβικό Κόλπο (σ.σ. έτσι αναφέρονται στον Κόλπο) και τον κόλπο του Ομάν».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν την κυκλοφορία σε πλοία που δεν αναχωρούν ή κατευθύνονται στο Ιράν μέσω των Στενών του Ορμούζ. Στον απόηχο της εξέλιξης αυτής, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα της τάξεως του 8%, ξεπερνώντας ξανά το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, το σφυροκόπημα στο Λίβανο συνεχίζεται, ενώ αύριο, Τρίτη αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Βηρυτού και της Ουάσιγκτον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάτι που ενέκρινε το Ισραήλ υπό πίεση της κυβέρνησης Τραμπ.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, ανάμεσά τους ήταν μέλος ομάδας διάσωσης της λιβανικής Ερυθράς Ημισελήνου.