ΚΟΣΜΟΣ

Μοναδικό φυσικό φαινόμενο: Δυο ποτάμια συναντιούνται χωρίς να ενώνονται τα νερά τους (pic)

Μοναδικό φυσικό φαινόμενο: Δυο ποτάμια συναντιούνται χωρίς να ενώνονται τα νερά τους (pic)
panoramio.com

Στα περίχωρα της πολωνικής πόλης Wagrowiec, δύο παταμοί, ο Welna και ο Nielba, έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο. Σε κάποιο σημείο συναντιούνται σε ορθή γωνία, και κάτι που φαντάζει αδύνατο γίνεται πραγματικότητα.

Οι δύο ποταμοί ρίχνουν τα νερά τους χωρίς να αναμιγνύονται και συνεχίζουν την πορεία τους ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάμειξη των υδάτων φτάνει μόλις το 10%.

Το Wagrowiec βρίσκεται στη μέση της ιστορικής περιοχής Pałuki, η οποία χαρακτηρίζεται «η γη των 130 λιμνών». Ο ποταμός Wełna είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του υδρογραφικού δικτύου και τον 19ο αιώνα η πόλη αποφάσισε να ρυθμίσει τα ύδατα του για αρδευτικούς σκοπούς. Μία από τις πρώτες προτεραιότητες ήταν η διασφάλιση της γρήγορης εκροής πλεοναζόντων υδάτων.

wagrowiec bifurcation 23

Η στρατηγική ήταν να διασχίσει τον Niebla, το μικρότερο ποτάμι, ώστε να βοηθήσει αυτό στην ανακούφιση του Welna από το πλεόνασμα νερού.

Στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν να δημιουργηθεί μια διασταύρωση νερού η οποία να επιτρέπει την καθοδήγηση της ροής και των δύο ποταμών μέσω κοίτης από τσιμέντο.

Η αλλαγή της θέσης του στομίου του Nielba προς τον Wełna, που πραγματοποίησε μια από τις εταιρείες ύδρευσης, δημιούργησε την απίστευτη διακλάδωση, η οποία είναι μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ