ΚΟΣΜΟΣ

Επιχειρησιακό το Chengdu J-20: Η κινεζική «απάντηση» στο F-22 Raptor (Vid)

Επιχειρησιακό το Chengdu J-20: Η κινεζική «απάντηση» στο F-22 Raptor (Vid)
Φωτογραφί αρχείου: EPA/YM YIK

Στις υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας μπήκε επίσημα το μαχητικό αεροσκάφος Chengdu J-20.

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος που έχει κατασκευάσει ποτέ η κινεζική αεροναυπηγική βιομηχανία που φέρεται να έχει χαρακτηριστικά μειωμένης παρατηρησιμότητας (stealth).

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνταγματάρχης Wu Qian στις 28 Σεπτεμβρίου στο Πεκίνο.

Το J-20 έχει αναπτυχθεί από το Chengdu Aircraft Industries Group, θυγατρική της Aviation Industry Corporation of China. Αναλυτές το θεωρούν ως κινεζική «απάντηση» στο F-22 Raptor της Lockheed Martin, το stealth μαχητικό που αποτελεί την «αφρόκρεμα» του οπλοστασίου της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Η ανάπτυξη του J-20 από την Κίνα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει δικά της stealth μαχητικά. Οι πρώτες φωτογραφίες του αεροσκάφους διέρρευσαν το 2010 και η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε στις αρχές Ιανουαρίου 2011 στο αεροδρόμιο Huangtianba.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ανέμενε ότι το J-20 θα ήταν λειτουργικό το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ