ΚΟΣΜΟΣ

Παλιό τατουάζ αιτία «καρκίνου» σε γυναίκα στην Αυστραλία

Παλιό τατουάζ αιτία «καρκίνου» σε γυναίκα στην Αυστραλία
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Γιατροί στην Αυστραλία υποψιάζονταν ότι μια γυναίκα είχε ένα τύπο καρκίνου που ονομάζεται λέμφωμα, αλλά έμειναν έκπληκτοι με αυτό που αντίκρισαν, όταν έβαλαν τον μεγεθυμένο λεμφικό “όγκο” κάτω από το μικροσκόπιο: όπως μεταδίδει το CNNi, αυτό που βρήκαν ήταν μια μαύρη χρωστική ουσία από ένα τατουάζ που είχε η γυναίκα εδώ και 15 χρόνια, στην οποία το ανοσοποιητικό της σύστημα είχε μόλις αρχίσει να αντιδρά.

Οι γιατροί αναφέρθηκαν στην περίεργη περίπτωση σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Η 30χρονη γυναίκα επισκέφτηκε τον γιατρό έχοντας κάτι που εμφανίζονταν ως μικροί όγκοι κάτω από τα χέρια της, τους οποίους είχε για δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με το CNNi, μετά από εξετάσεις οι γιατροί βρήκαν ακόμα πιο διευρυμένους λεμφαδένες στο στήθος της, αλλά και στους πνεύμονές της.

«Στις 99 από τις 100 περιπτώσεις, αυτό θα είναι λέμφωμα», δήλωσε ο Δρ. Κρίστιαν Μπράιαντ, αιματολόγος στο νοσοκομείο Royal Prince Alfred στο Σίδνεϋ, που εξέτασε την γυναίκα.

Στην περίπτωση της αυστραλιανής γυναίκας, της οποίας το όνομα δεν δημοσιεύτηκε, οι λεμφαδένες της μολύνθηκαν λόγω αντίδρασης στο παλιό μελάνι από το τατουάζ, και όχι εξαιτίας καρκινικών κυττάρων. Οι γιατροί απομάκρυναν ένα λεμφαδένα από την μασχάλη της και βρήκαν ένα σύμπλεγμα ανοσιακών κυττάρων στα οποία είχε προσχωρήσει μαύρη χρωστική ουσία. Όπως λένε, δεν είχαν ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο.

tattoo cancer lymphoma medium plus 169

(Ο λεμφαδένας που αφαιρέθηκε από τη γυναίκα / Πηγή: CNNi)

Η γυναίκα είχε ένα τατουάζ ηλικίας 15 ετών που κάλυπτε την πλάτη της και υπήρχε και ένα μικρότερο, πιο πρόσφατο, στον ώμο της.

Η χρωστική ουσία μέσω των ανοσοκυττάρων «ταξίδευε» από το δέρμα στους λεμφαδένες για αρκετά χρόνια. «Η χρωστική ουσία ήταν πολύ μεγάλη για να την «χωνέψουν» τα κύτταρα, γι’αυτό είναι ακόμα εκεί πολλά χρόνια αργότερα», ανέφερε ο Δρ. Μπιλ Στέμπινς.

Ωστόσο παραμένει μυστήριο γιατί η γυναίκα παρουσίασε αντίδραση 15 χρόνια μετά το τατουάζ της. Κάτι «πυροδότησε» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού της συστήματος, ωστόσο οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τι ήταν αυτό, όπως επεσήμανε ο Μπράιαντ.

Όπως είπε η ασθενής, είχε περιστασιακά φαγούρα από τα τατουάζ της, αλλά μόνο μερικές μέρες τον μήνα. Πάντως η περίπτωσή της δεν ήταν, ευτυχώς, σοβαρή. Την επόμενη φορά που επισκέφτηκε τον γιατρό, οι πρησμένοι λεμφαδένες της είχαν υποχωρήσει, ενώ όπως τόνισε ο γιατρός της «δεν πρόκειται να της προκαλέσει άλλα σοβαρά προβλήματα».

Old tattoo to blame for woman's 'cancer'

By Michael Nedelman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ