ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ διατάσσουν την εκδίωξη 15 Κουβανών διπλωματών

Οι ΗΠΑ διατάσσουν την εκδίωξη 15 Κουβανών διπλωματών
REUTERS/Alexandre Meneghini

Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε την εκδίωξη 15 διπλωματών από την πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον, μετά την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη εβδομάδα να αποσύρει περισσότερους από τους μισούς διπλωμάτες της από την Αβάνα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι αποφάσεις των ΗΠΑ βασίστηκαν στην αποτυχία της κυβέρνησης της Κούβας να κάνει αρκετά για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην Κούβα, καθώς σημαντικός αριθμός διπλωματών παρουσίασε «ανεξήγητα προβλήματα υγείας», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μεταδίδει το Reuters.

Οι Κουβανοί διπλωμάτες έλαβαν προθεσμία επτά ημερών για να φύγουν.

Τα μέτρα που λαμβάνει η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα επιπλέον «χτύπημα» στην πολιτική προσέγγισης μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας, που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.

Πριν από περίπου έναν χρόνο διπλωμάτες της Αμερικάνικης πρεσβείας άρχισαν να εμφανίζουν παράξενα συμπτώματα και μέχρι σήμερα οι Αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τι ήταν αυτό που προκαλούσε τις ασθένειες. Συνολικά 21 άτομα έχουν ασθενήσει, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα, όπως εγκεφαλικά τραύματα και μόνιμες βλάβες στην ακοή. Άλλοι είχαν κάνει αναφορές για ναυτία, πονοκεφάλους και διαπεραστικούς θορύβους στα αυτιά. Μέχρι σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφευγε να κάνει λόγο για «επιθέσεις», πλέον όμως γίνεται αναφορά περί «συγκεκριμένων επιθέσεων» σε Αμερικανούς εργαζομένους στην Κούβα.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία ενημερώνοντας τους πολίτες τους για τους κινδύνους που ενέχουν τα ταξίδια προς την Κούβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ