ΚΟΣΜΟΣ

Δριμεία επίθεση του βασιλιά Φίλιππου στους διοργανωτές του δημοψηφίσματος της Καταλονίας

Δριμεία επίθεση του βασιλιά Φίλιππου στους διοργανωτές του δημοψηφίσματος της Καταλονίας
REUTERS/ HANDOUT

Διάγγελμα προς τους Ισπανούς πολίτες απηύθυνε ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας, στο οποίο ασκεί δριμεία επίθεση προς τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος της Καταλονίας, οι οποίοι, όπως είπε, προσπαθούν παράνομα να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους και έχουν σκοπό να διασπάσουν την Ισπανία. "Αυτές οι αρχές, με σαφή και εμφατικό τρόπο, έθεσαν εαυτόν εκτός νόμου και δημοκρατίας", τόνισε.

«Ζούμε πολύ σοβαρές στιγμές για τη δημοκρατική μας ζωή. Και υπό αυτές τις συνθήκες, θέλω να απευθυνθώ απευθείας σε όλους τους Ισπανούς. Όλοι υπήρξαμε μάρτυρες των γεγονότων που συνέβησαν στην Καταλονία, με τον τελικό στόχο της καταλανικής κυβέρνησης που προσπαθεί να διακηρύξει παράνομα την ανεξαρτησία της Καταλονίας», τόνισε ο βασιλιάς Φίλιππος στο διάγγελμά του.

«Εδώ και κάποιο διάστημα, ορισμένες αρχές στην Καταλονία επανειλημμένα, συνειδητά και εσκεμμένα, δεν συμμορφώθηκαν με το Σύνταγμα και το Καταστατικό Αυτονομίας τους, που είναι ο νόμος που αναγνωρίζει, προστατεύει και υπερασπίζεται τους ιστορικούς θεσμούς και την αυτοδιοίκηση», συνέχισε.

«Με τις αποφάσεις τους, παραβίαζαν συστηματικά νόμιμους και νομικά εγκεκριμένους κανόνες, παρουσιάζοντας μια απαράδεκτη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις εξουσίες του κράτους. Μια κατάσταση που οι ίδιες αυτές αρχές αντιπροσωπεύουν στην Καταλονία».

«Έχουν καταστρέψει τις δημοκρατικές αρχές κάθε κράτους δικαίου και έχουν υπονομεύσει την αρμονία και τη συνύπαρξη στην ίδια την καταλανική κοινωνία, ακόμη και δυστυχώς, τη διαίρεσή της. Σήμερα, η καταλανική κοινωνία είναι κατακερματισμένη και σε σύγκρουση», σημείωσε και προειδοποίησε πως με «την ανεύθυνη συμπεριφορά τους μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας».

Όπως είπε, το ισπανικό κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην Καταλονία, ωστόσο διαμήνυσε ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, «θα τις ξεπεράσουμε», καθώς «οι δημοκρατικές αρχές μας είναι σταθερές».

Απευθυνόμενος μάλιστα στους Καταλανούς που ήταν αντίθετοι στο δημοψήφισμα ή την ανεξαρτητοποίηση, τους διαβεβαίωσε ότι απολαμβάνουν την πλήρη στήριξη της πολιτείας και των υπόλοιπων Ισπανών.

«Το βασιλικό στέμμα είναι δεσμευμένο στη συνταγματική τάξη», υπογράμμισε.

Ο βασιλιάς συναντήθηκε νωρίτερα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για να συζητήσει την κατάσταση στην Καταλονία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ