ΚΟΣΜΟΣ

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ για αφομοίωση των κατεχομένων

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ για αφομοίωση των κατεχομένων
Όψη της κατεχόμενης Λευκωσίας EUROKINISSI

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με έγγραφο που θα κατατεθεί αυτές τις ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη -και θα κυκλοφορήσει σε όλα τα κράτη -μέλη-, θα καταγγέλλει την Τουρκία για ενέργειες αφομοίωσης των κατεχομένων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε σχετικά με τη μεταφορά νερού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, ότι πρόκειται έργο «που δόθηκε σε εταιρείες υπόπτου σχέσης με τον περίγυρο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υπό τη μορφή μονοπωλίου και με τιμές που δεν είναι καθόλου φθηνές και είναι ίσως και ακριβότερες από προηγουμένως». Με τον ίδιο τρόπο γίνονται σκέψεις για τον ηλεκτρισμό, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό άλλες ενέργειες της Τουρκίας είναι η αύξηση του εποικισμού, η ενίσχυση του μουσουλμανικού στοιχείου, με 300 τεμένη και 320 θρησκευτικούς λειτουργούς, η λειτουργία θρησκευτικών σχολών, τα οικονομικά πρωτόκολλα και η προσπάθεια αλλαγής του «δικαστικού» συστήματος.

Τόνισε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εισάγει την ισλαμιστική μορφή της παιδείας σε μια κοινότητα κοσμική και πρόσφατα ήρθε κλιμάκιο του ΑΚP για να ιδρύσει ομάδα στην Κύπρο. Κανένα από τα κόμματα των κατεχομένων, ακόμα και τα ακροδεξιά, δεν είναι ισλαμικά, είπε.

Στο έγγραφο, σημειώνεται σύμφωνα με τον υπουργό, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συλλήψεις με την υποψία βάσει λίστας προδιαγραφών ότι ανήκουν τάχα στην τρομοκρατική οργάνωση Γκιουλέν γίνονται και στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ