ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις από τον Πούτιν: Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ του εκμυστηρεύτηκε την ύπαρξη ατομικής βόμβας

Αποκαλύψεις από τον Πούτιν: Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ του εκμυστηρεύτηκε την ύπαρξη ατομικής βόμβας
REUTERS/Umit Bektas

Σε μια αποκάλυψη προέβη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας και της διεθνούς κοινότητας παραμένουν τεταμένες, λέγοντας σε ομιλία του ότι ο εκλιπών ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, του είχε αποκαλύψει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πως η χώρα του διαθέτει ατομική βόμβα.

«Κοιτάξτε λοιπόν, το 2001, πηγαίνοντας στην Ιαπωνία, επισκέφθηκα την Βόρεια Κορέα όπου συναντήθηκα με τον πατέρα του σημερινού ηγέτη. Τότε ήταν που μου είπε ότι έχουν ατομική βόμβα. Όπως και ότι μπορούσαν, χρησιμοποιώντας απλά συστήματα πυροβολικού, να την εκτοξεύσουν και να πλήξουν την Σεούλ. Αυτό συνέβη τότε. Το 2001!

Σήμερα, το 2017, η χώρα ζει υπό συνθήκες διαρκών κυρώσεων και αντί ατομικής βόμβας διαθέτει βόμβα υδρογόνου», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέδριο που πραγματοποιείται στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

ef1f3756 f74c 11e6 bcc4 de1d4609fc98 1320x770

Reuters/Kyodo

Ο Πούτιν αναφερόμενος στις κινήσεις της Ουάσιγκτον, ξεκαθάρισε πως, κατά τον ίδιο, δεν έχει κανένα δικαίωμα να αξιολογήσει την πολιτική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα με την Βόρεια Κορέα. Όμως, επανέλαβε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να μετριάσουν την «πολεμική ρητορική» τους.

Ερωτώμενος για το αν η Μόσχα ανησυχεί για τις πυρηνικές δοκιμές που διεξάγει η Πιονγιάνγκ, είπε: «Έχουμε κοινά σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Περιοχή πυρηνικών δοκιμών της χώρας βρίσκεται 200 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας», σημειώνοντας πως ανησυχούν τόσο όσο και οι ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ