ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα του Ναβάλνι στους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο

Κάλεσμα του Ναβάλνι στους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο
REUTERS/Sergei Karpukhin

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι απηύθυνε κάλεσμα στους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους σε όλη τη Ρωσία το Σαββατοκύριακο, αψηφώντας σχετική απαγόρευση των Aρχών, απαιτώντας να του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

Τη Δευτέρα, ένα ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στον Ναβάλνι ποινή φυλάκισης 20 ημερών για διοργάνωση μη εγκεκριμένων διαδηλώσεων, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών του Μαρτίου.

Η ποινή που του επιβλήθηκε, η τρίτη φέτος, θα τον αναγκάσει να απουσιάσει από προεκλογική συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στην γενέτειρα του Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, την ημέρα των γενεθλίων του Ρώσου προέδρου.

2017 10 02T183942Z 1945599040 RC1F0D0C8AA0 RTRMADP 3 RUSSIA POLITICS NAVALNY

REUTERS/Sergei Karpukhin

Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ρωσίας έχει αποφανθεί ότι δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα καθώς βρίσκεται ελεύθερος με αναστολή, απόφαση την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενη.

Με μήνυμά του μέσα από την σελίδα του στο Facebook, ο Ναβάλνι κάλεσε τους υποστηρικτές να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις στην Αγία Πετρούπολη και στη Μόσχα το Σάββατο, σημειώνοντας ότι περισσότερες από 80 οργανώσεις που τον στηρίζουν οργανώνουν παράλληλα διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία.

«Ο στόχος μας είναι να ανακηρύξουμε την 7η Οκτωβρίου, την μέρα όπου κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος θα διατυπώσει δημοσίως ή στον εαυτό του, τουλάχιστον αυτές τις δύο απαιτήσεις: Πολιτικό ανταγωνισμό και δικαίωμα συμμετοχής του Ναβάλντι στις εκλογές», τόνισε στην έκκλησή του, την οποία υπαγόρευσε, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από τη φυλακή.

2017 10 02T183848Z 395394779 RC1ADFC5AF90 RTRMADP 3 RUSSIA POLITICS NAVALNY

REUTERS/Sergei Karpukhin

Σημειώνεται πως οι ρωσικές Αρχές έχουν απαγορεύσει τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη και το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Τρίτη ότι όσοι καλούν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις θα διώκονται.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ