ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του Άγιου Βασίλη

Τούρκοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τάφο του Άγιου Βασίλη
Ο σημερινός τάφος του Αγίου στο Μπάρι (Wikimedia)

Ένα μυστήριο που κρατά χιλιάδες χρόνια φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην επίλυσή του. Aρχαιολόγοι στην Τουρκία ανακάλυψαν τάφο που βρίσκονταν κάτω από αρχαία εκκλησία και ο οποίος πιστεύεται πως ανήκει στον Άγιο Νικόλαο, Επισκόπου Μύρων.

Σε περίπτωση που αυτό το όνομα δεν σας λέει κάτι είναι επειδή σε όλο τον δυτικό κόσμο ο συγκεκριμένος Άγιος έγινε γνωστός ως Άγιος Βασίλης. (σ.σ Ο Άγιος Νικόλαος ενέπνευσε τη φιγούρα του Sinterklaas ή Santa Claus, του αντίστοιχου «Άη Βασίλη» πολλών χωρών).

Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι καθολικοί και ορθόδοξοι χριστιανοί είχαν αποδεχθεί πως η σορός του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε από ναυτικούς στην πόλη του Μπάρι στην Ιταλία, όπου βρίσκεται η βασιλική του Αγίου Νικολάου.

nkp2cwwv8an5nl9bnc91

(Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Demre)

Ο επικεφαλής της Αρχής Μνημείων της Αττάλειας, Cemil Karabayram δήλωσε: «Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά η πραγματική δουλειά ξεκινάει τώρα. Θα φτάσουμε στο έδαφος και ίσως θα βρούμε το άθικτο σώμα του Αγίου Νικολάου» και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο τάφος δεν έχει υποστεί καμία ζημιά, αλλά είναι δύσκολο να φτάσουμε σε αυτόν χωρίς να καταστρέψουμε τα ψηφιδωτά στο πάτωμα».

Ο Cemil Karabayram δήλωσε ότι ο τάφος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικών σαρώσεων, που έδειξαν κενά κάτω από την εκκλησία.

Πριν λίγα χρόνια, η εκκλησία της επαρχίας Demre στην Αττάλεια, κοντά στη γενέτειρά του, έχει αποκατασταθεί και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Ο ναός Demre είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια της Μύρας, της πόλης όπου πιστεύεται ότι έζησε ο Άγιος Νικόλαος.

Ο άγιος Νικόλαος πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343. Μετά τον θάνατο του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς σύμφωνα με την παράδοση της χριστιανικής θρησκείας, τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ