ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Πούτιν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας: Συμφωνία για αγορά S-400 (pics)

Συνάντηση Πούτιν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας: Συμφωνία για αγορά S-400 (pics)
REUTERS/Yuri Kadobnov/Pool

Συνάντηση με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούντ είχε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνομιλία τους «περιεκτική, ουσιαστική και εμπιστευτική».

«Είχαμε πολύ λεπτομερείς συνομιλίες στη μεταξύ μας συνάντηση. Μιλήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και για την κατάσταση στην περιοχή» δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η ρωσική πλευρά είναι πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη επίσκεψη του Σαουδάραβα μονάρχη στη Ρωσία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αποδέχθηκε πρόσκληση του Σαουδάραβα μονάρχη να επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος προς τον Σαουδάραβα μονάρχη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του στην Ρωσία θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και πως η επίσκεψη του αυτή καθ' εαυτή είναι ένα «εμβληματικό γεγονός».

2017 10 05T125752Z 645692108 RC17BDFF5920 RTRMADP 3 RUSSIA SAUDI

(Πηγή: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS)

Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν μακρά ιστορία, καθώς, όπως είπε, πριν από 90 χρόνια, το 1926, η Σοβιετική Ένωση υπήρξε το πρώτο κράτος που αναγνώρισε το βασίλειο που ίδρυσε ο πατέρας του σημερινού μονάρχη Αμπντέλ Αζίζ μπεν Σαούντ.

Σαουδάραβας μονάρχης: Προσβλέπουμε στην ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία

Από την πλευρά του ο Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούντ ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεων της με την Ρωσία προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας και της παγκόσμιας οικονομική ανάπτυξης, όπως και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου.

Ο Σαουδάραβας μονάρχης, αφού ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί την Ρωσία το 2006, αλλά τότε δεν ηγείτο του βασιλείου, επεσήμανε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και πως υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα ζητήματα που συμβάλλουν στην εδραίωση της ασφάλειας και της ευημερίας τους.

Επίσης τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στη Συρία με πολιτικά μέσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση, η οποία θα εγγυάται της επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας, την διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

2017 10 05T124356Z 1745132306 RC1593096640 RTRMADP 3 RUSSIA SAUDI

(Πηγή: REUTERS/Yuri Kadobnov/Pool)

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Κόλπο δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει εκεί σταθερότητα και ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό «θα πρέπει το Ιράν να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης και να σταματήσει τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην περιοχή». Παράλληλα επεσήμανε τη μεγάλη «σημασία της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη με βάση τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι χώρες του Κόλπου, τα αποτελέσματα του διαλόγου με την Υεμένη, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , ώστε να διασφαλισθεί η ενότητας της Υεμένης , η ασφάλεια και η σταθερότητα της».

Κατά την άποψη του Σαουδάραβα μονάρχη, η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να συμβάλει στην διευθέτηση της κατάστασης στην Μιανμάρ ώστε να υπάρξει λύση που να διασφαλίζει την ασφαλή διαβίωση των μουσουλμάνων που ζουν σ αυτή τη χώρα.

Τέλος, πρότεινε την ίδρυση ενός διεθνούς Κέντρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να δει ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, που η πρωτεύουσα του θα είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

2017 10 05T130104Z 260731196 RC11899C3FD0 RTRMADP 3 RUSSIA SAUDI

(Πηγή: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS)

Συμφωνία για αγορά S-400

Η Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σαουδάραβα μονάρχη στην Ρωσία, κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, σοαυδαραβικής ιδιοκτησίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, που έχει την έδρα του στο Ντουμπάι, μετέδωσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης βάσει του οποίου προβλέπει την συνδρομή των προσπαθειών του βασιλείου από μέρους της Ρωσίας να αναπτύξει την δική της αμυντική βιομηχανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ