ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τροπική καταιγίδα «σαρώνει» την Κεντρική Αμερική και κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ

Νέα τροπική καταιγίδα «σαρώνει» την Κεντρική Αμερική και κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ
REUTERS/Juan Carlos Ulate

Τουλάχιστον 20 νεκρούς άφησε στο πέρασμά της από την Κεντρική Αμερική η τροπική καταιγίδα Νέιτ, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε κυκλώνα κατευθυνόμενη προς τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποιες ακόμη μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα των τυφώνων Χάρβεϊ και Ίρμα. Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα και Ονδούρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ μετρούν 6, 11 και 3 νεκρούς αντίστοιχα.

Ωστόσο ο απολογισμός παραμένει ακόμη προσωρινός, καθώς επτά άνθρωποι αγνοούνται στη Νικαράγουα και 15 στην Κόστα Ρίκα, όπου πάνω από 5.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας του κινδύνου χείμαρρων λάσπης.

Μάλιστα η Κόστα Ρίκα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν. Την ίδια ώρα η γειτονική Νικαράγουα βρέθηκε αντιμέτωπη με κατολισθήσεις, πλημμύρες και διακοπές της ηλεκτροδότησης.

2017 10 05T222939Z 201129473 RC1A576341F0 RTRMADP 3 STORM NATE


Πηγή:REUTERS/Juan Carlos Ulate

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) ανέφερε ότι η τροπική καταιγίδα, η οποία βρισκόταν το βράδυ της Πέμπτης στο ανατολικό τμήμα της Ονδούρας, θα συνεχίσει την πορεία της προς Βορρά, χάνοντας μέρος της ισχύος της καθώς περνά πάνω από τη γη, πριν την ανακτήσει όταν φθάσει ξανά στη θάλασσα. Το NHC εκτιμά ότι η καταιγίδα θα βρίσκεται «κοντά στην ένταση ενός κυκλώνα» όταν θα φθάσει το βράδυ της Παρασκευής στη χερσόνησο του Γιουκατάν (ανατολικό Μεξικό).

Πιθανόν να μετατραπεί σε κυκλώνα το Σαββατοκύριακο, όταν θα περάσει τον Κόλπο του Μεξικού πριν φθάσει στις νότιες ΗΠΑ και στις Πολιτείες Λουιζιάνα και Φλόριντα.

Η τροπική καταιγίδα Νέιτ ενδέχεται να γίνει ο τρίτος κυκλώνας που θα πλήξει τις ΗΠΑ μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, μετά τον Χάρβεϊ, που έπληξε τον Αύγουστο το Τέξας, και την Ίρμα, που έπληξε τον Σεπτέμβριο τη Φλόριντα.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας Τζον Μπελ Έντουαρντς δήλωσε ότι οι αρχές της Πολιτείας «περιμένουν» το πλήγμα. Ο κυβερνήτης ήδη κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχουν ήδη δοθεί συμβουλές για την προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από τις περιοχές της Νέας Ορλεάνης που θεωρείται ότι απειλούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ