ΚΟΣΜΟΣ

Λιβερία: Οι γυναίκες αναλαμβάνουν δράση για αποφυγή της βίας στις επερχόμενες εκλογές

Λιβερία: Οι γυναίκες αναλαμβάνουν δράση για αποφυγή της βίας στις επερχόμενες εκλογές
EPA/AHMED JALLANZO

Την κατάσταση στα χέρια τους πήραν οι γυναίκες στη Λιβερία, σε μια προσπάθεια να γίνουν ομαλά οι βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Τρίτη στη χώρα.

Την Παρασκευή, μετά από μια ακόμη μέρα νηστείας, περίπου εκατό Λιβεριανές, ντυμένες με πανομοιότυπες φορεσιές στις οποίες είναι γραμμένο το σύνθημα «Θυμηθείτε το παρελθόν», προσευχήθηκαν γονατιστές με παράκληση για την αποφυγή της βίας.

Οι γυναίκες αυτές, κάθε ηλικίας, συγκεντρώνονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από την ανατολή του ηλίου στους δρόμους της Μονρόβια, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία πολλών υποψηφίων για την προεδρία, υπενθυμίζοντας τις ειρηνικές διαδηλώσεις που συνέβαλαν στον τερματισμό των εμφύλιων πολέμων (1989-2003).

«Ηγηθήκαμε της διαδικασίας το 2002 και το 2003 για το μαζικό κίνημα των γυναικών υπέρ της ειρήνης. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις ενέργειες αυτές συμμετέχοντας στη διατήρηση της ειρήνης», εξήγησε η Ντελφίν Μόρις, εθνική συντονίστρια του Women in Peacebuilding Process Network (WIPNET). «Στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου πιστεύουμε ότι είναι συνετό να συγκεντρωνόμαστε και πάλι για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και διαφανείς», πρόσθεσε.

185387331


Πηγή:EPA/NIC BOTHMA

Στον μικρό τους καταυλισμό, οι ακτιβίστριες του WIPNET ολοκληρώνουν την ημέρα τους με τραγούδια και την Τετάρτη μάλιστα γύρισαν ένα μουσικό βίντεο, προς μεγάλη ευχαρίστηση των περαστικών και των οδηγών.

Οι γυναίκες, φωνάζοντας «Θυμηθείτε το παρελθόν» και «Ο βιασμός είναι έγκλημα», χόρεψαν στον ρυθμό των κορναρισμάτων των αυτοκινητοπομπών που περνούσαν καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν διάφορους υποψήφιους.

Στη διάρκεια του ιδιαίτερα σκληρού εμφύλιου πολέμου στη Λιβερία, το κίνημα των γυναικών υπέρ της ειρήνης είχε πραγματοποιήσει καθιστικές διαμαρτυρίες και δημόσιες προσευχές ζητώντας τον τερματισμό των βιαιοτήτων και τη συμφιλίωση. Μία από τις ιδρύτριές του, η Λέιμα Γκμπόουι, τιμήθηκε το 2011 με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Στη διάρκεια του πολέμου προσευχόμασταν και κάναμε νηστεία και ο πόλεμος σταμάτησε», θυμάται η Τζάσα Γκάνιαν, μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Δεν θέλουμε άλλους πολέμους», πρόσθεσε.

Ωστόσο πολλές από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο κίνημα φοβούνται ότι είναι πιθανό να ξεσπάσουν και πάλι συγκρούσεις, κυρίως καθώς η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ αποσύρεται έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.

«Φοβόμαστε την εκλογική βία», τονίζει η Μόρις, κοιτώντας ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. «Το 2011, μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ξέσπασαν σκηνές βίας και ένας ή δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Δεν το θέλουμε αυτό».

Το 2011 ο Γουίνστον Τάμπμαν, ο υποψήφιος που ηττήθηκε από τη Σίρλιφ, είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του μία ημέρα πριν τις εκλογές.

Η Μόρις φοβάται κυρίως ότι κάποιοι υποψήφιοι θα επιδεινώσουν την κατάσταση ανακηρύσσοντας πρόωρα τη νίκη τους, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αυτή τη φορά να είναι ανοικτό.

«Όλα τα κόμματα στα οποία έχουμε μιλήσει, λένε ότι πρέπει να κερδίσουν και πιστεύουν ότι έχουν ήδη κερδίσει», επεσήμανε.

Το κίνημα των γυναικών συνέταξε ένα μνημόνιο κατά της βίας, το οποίο έστειλε σε όλους τους υποψήφιους, όμως η Μόρις δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν το έχουν υπογράψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ